Marian Hogeslag is directeur van DoubleDividend Management, een beheerder van beleggingsinstellingen en aanbieder van verantwoord vermogensbeheer. Met haar activiteiten wil DoubleDividend Management een brug slaan tussen financieel en maatschappelijk rendement. Marian Hogeslag is portefeuillemanager van het vastgoedaandelenfonds. In 2004 is Marian ActivInvestor gestart, dat in 2014 is gefuseerd met DoubleDividend, daarvoor werkte zij als zakenbankier voor diverse banken.

Column

Duivels dilemma

Helemaal niet beleggen is geen optie nu de spaarrente zo laag is. Vastgoed profiteert van de lage rente.

De eerste beleggingsmaand van 2015 kan moeilijk een saaie maand genoemd worden en zal de geschiedenis ingaan als het grote avontuur van de Europese Centrale Bank (ECB).

In januari 2015 werd besloten tot een monetair paardenmiddel om de inflatie en groei aan te wakkeren: maandelijks zal voor 60 miljard euro aan obligaties worden opgekocht door de ECB, in totaal voor 1140 miljard euro. De beurzen spoten omhoog, beleggers in onzekerheid achterlatend.

En het is pas net februari! Wat te doen? Ik kan ingaan op alle meningen naar aanleiding van de gebeurtenissen, maar wat helpt dat een gemiddelde belegger? De gemiddelde belegger leeft tussen hoop en vrees:

  • aan de ene kant bang voor de hoge koersen en geneigd maar te verkopen
  • aan de andere kant bang om iets te missen terwijl de spaarrekening ook niet echt een alternatief is

Een duivels dilemma zou je zeggen. Beleggers die in het najaar van 2014 zijn uitgestapt kijken verdwaasd vanaf de zijlijn toe. Moeten ze weer instappen of wachten ze op die gewenste klap op de aandelenbeurzen?

Discipline

Maar niets is moeilijker om in te stappen bij een dalende beurs, want waarom zou het niet nog 10% lager kunnen gaan? Misschien is dit gedrag toch de reden dat de gemiddelde particulier het nog altijd slechter doet dan de professionele belegger. Want beleggen vraagt om discipline.

Niets is moeilijker dan de markt timen dus komt het aan op een consistent beleid, visie en focus. Het spreiden van instapmomenten is daarnaast goed voor het gemiddelde rendement plus niet al je eieren in één mandje. Klinkt allemaal zo gemakkelijk maar vraagt veel van de gemiddelde belegger.

Geen alternatief

Ondanks de sterk gestegen aandelenbeurzen is helemaal niet beleggen geen optie met de huidige lage rentes. Naast aandelen en obligaties blijven vastgoedfondsen een belegging die niet mag ontbreken in een gespreide beleggingsportefeuille.

Vastgoed profiteert als geen andere sector van de lage rente. Ook kan het als alternatief worden gezien voor obligaties. Obligaties bieden nauwelijks nog rendement maar wel risico.

En ondanks alle structurele uitdagingen voor met name de retailmarkt zullen een aantal categorieën vastgoed op lange termijn bovengemiddeld presteren. Hierbij valt te denken aan:

  • binnenstedelijk vastgoed
  • residentieel vastgoed
  • dominante winkelcentra

Vastgoedfondsen met een focus op één van deze categorieën, een sterke balans en management met een goed trackrecord zullen op langere termijn een mooi rendement opleveren. En ondanks dat gesteld kan worden dat de waarderingen van vastgoedfondsen relatief hoog zijn maakt de keuze voor vastgoed van hoge kwaliteit het verschil. Zoals een grote vastgoedonderneming het stelde:

"Er is ontzettend veel vraag naar goede spullen, lees niet vervangbaar vastgoed, en er zijn weinig alternatieven. Goed vastgoed verkoop je niet snel, want schaarste heeft zijn prijs."

Het beleid van de ECB staat hier los van.

Marian Hogeslag is directeur van DoubleDividend Management, beheerder van beleggingsinstellingen en aanbieder van verantwoord vermogensbeheer. Het fonds DD Property Fund belegt in beursgenoteerde vastgoedfondsen en stelt zich op als actieve aandeelhouder in die fondsen. Voor ze in de vastgoedwereld actief werd, werkte zij als zakenbankier voor diverse banken.

Lees meer

  1. Koopt uw kind een huis? Helpen met een lening is aantrekkelijk voor beiden
  2. Zoveel hypotheek kunt u krijgen als u met pensioen gaat
  3. Aanbod van woningen is volledig opgedroogd
  4. Rente 5 voordeligste hypotheekaanbieders nog verder verlaagd
  5. Bod zonder voorbehoud van financiering te riskant? Overweeg een biedcertificaat