Marian Hogeslag is directeur van DoubleDividend Management, een beheerder van beleggingsinstellingen en aanbieder van verantwoord vermogensbeheer. Met haar activiteiten wil DoubleDividend Management een brug slaan tussen financieel en maatschappelijk rendement. Marian Hogeslag is portefeuillemanager van het vastgoedaandelenfonds. In 2004 is Marian ActivInvestor gestart, dat in 2014 is gefuseerd met DoubleDividend, daarvoor werkte zij als zakenbankier voor diverse banken.

Column

Tijd voor verandering

Online winkelen, het nieuwe werken, duurzaamheid; allemaal veranderingen die de vastgoedsector beïnvloeden.

Verandering is van groot belang voor de samenleving. Veranderen in de betekenis van vernieuwen. Het willen bewegen in een andere context en omgeving. Het willen inspelen op nieuwe mogelijkheden die door technologische ontwikkelingen en/of door wijzigende wet- en regelgeving wordt geboden.

De uitdaging willen aangaan om vooruit te komen en scherp te blijven. Dit geldt voor alle sectoren en dus ook voor de vastgoedsector en de financiële wereld. Het is een beetje uitgekauwd, maar vooral e-commerce, flexibele werkplekken, toenemende vergrijzing en duurzaamheid hebben een grote invloed op de vastgoedmarkt.

Door e-commerce worden retailers gedwongen na te denken hoe de fysieke wereld met de online wereld te verbinden. Wat werkt en misschien nog wel belangrijker: hoe kan er geld verdiend worden in de toekomst? Veel online concepten zijn verlieslatend en hebben geen zicht op enige resultaatverbetering.

Winnaars

Consumenten zijn verwend. Je hoeft bij veel online winkels niet te betalen voor verzending en retouren. Je kunt bestelde kleding gerust gerust een avondje dragen, want grote kans dat het door de winkelier na retour vernietigd wordt.

Het nieuwe werken heeft geleid tot andere kantoorconcepten. Allemaal kamertjes is ingewisseld voor een grote werkvloer. Het aantal plekken is drastisch gereduceerd omdat een bepaald percentage van de mensen toch niet aanwezig is, maar ook de aantal vierkante per werknemer is aanzienlijk lager.

Ook duurzaamheid speelt een steeds grotere rol. Vooral voor bestaande gebouwen vergt het verduurzamen aanzienlijke investeringen. Niet alle vastgoedondernemingen zijn in staat om de ontwikkelingen bij te benen en het is dus zaak om in die vastgoedondernemingen te beleggen die de winnaars zijn van vandaag én morgen.

Financiële wereld anno 2014

Ook de financiële wereld staat voor uitdagingen. De financiële crisis heeft geleid tot een negatief beeld van graaiende bankiers en een ondoorzichtige sector. Zwaardere wet- en regelgeving moet het vertrouwen herstellen. Maar zoals vaker het geval is: vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

En over het algemeen blijft de financiële wereld de indruk wekken dat ze boven het gewone gepeupel verheven zijn en daarom een hoog salaris en bonussen verdienen. Ik heb wat eigen onderzoek gedaan juist om te kijken hoe het bankgedrag nu is en helaas moet ik vaststellen dat ik teleurgesteld ben.

Eigen straatje schoonvegen is nog steeds prioriteit, het niet transparant willen zijn, zorgplicht alleen als ze er zelf beter van worden en als je ze nodig hebt zijn ze er niet. Aan de andere kant weet ik zeker dat ook hier de 80/20 regel van kracht is. Een paar rotte appels overschaduwen de grote gemene deler.

Maar dit alles schept ook mogelijkheden. Voor de financiële instellingen zelf maar ook voor nieuwkomers. Kijk naar nieuwe initiatieven ten aanzien van bank en pensioensparen maar ook nieuwe bankconcepten. Ook voor ons vak zijn er volop kansen, tijd voor vernieuwing dus.

Niet veel rendement

Nieuwe en wijzigende wet- en regelgeving kan ook kansen scheppen. Zo is onder meer op 22 juli 2013 de AIFMD (Alternative Investments Fund Management Directive) in de Wet financieel toezicht verwerkt en is vanaf 1 januari 2014 het provisieverbod van kracht.

Dit maakt de beleggingsketen een stuk transparanter. En door de crisis zijn beleggers gelukkig ook een stuk mondiger geworden en willen ze begrijpen wat er gebeurt met hun geld. De vraag die men zichzelf mag stellen is hoe duur de keten mag zijn voor een belegger.

Een aantal jaren geleden was het niet ongebruikelijk dat de totale kosten voor een belegger tussen de 3% - 4,5% lagen. Vermogensbeheerder, beleggingsfondsen, fonds van fondsen, hedgefondsen, transactiekosten et cetera. Tel daarbij op de inflatie en vermogensrendementsheffing en een kind begrijpt dat de uiteindelijke belegger niet veel rendement kan maken.

Dit vraagt aanpassing van de waardeketen. Ik zie grote kansen bij al deze ontwikkelingen en dat is de reden dat ActivInvestor Management een fusie is aangegaan per 1 april en in het vervolg DoubleDividend Management zal heten.

Een krachtenbundeling die in staat is vernieuwing te brengen in onze industrie. En zonder vernieuwing geen toekomst. Ik verheug mij erop.

Marian Hogeslag is directeur van DoubleDividend Management, beheerder van beleggingsinstellingen en aanbieder van verantwoord vermogensbeheer. Het fonds DD Property Fund belegt in beursgenoteerde vastgoedfondsen en stelt zich op als actieve aandeelhouder in die fondsen. Voor ze in de vastgoedwereld actief werd, werkte zij als zakenbankier voor diverse banken.