Nieuws

‘Banken te dominant bij mkb-leningen’

Het Nederlandse bedrijfsleven is volgens MKB-Nederland nog te afhankelijk van banken bij het verkrijgen van leningen.

Het Nederlandse bedrijfsleven is volgens MKB-Nederland nog te afhankelijk van banken bij het verkrijgen van leningen. Er moet dringend naar alternatieven worden gekeken. 

Alternatieven zijn er in de vorm van crowdfunding en kredietunies, maar de bedragen die daarmee worden opgehaald zijn vooralsnog klein in verhouding tot het totaal aantal uitstaande leningen. “Deze initiatieven zijn waardevol, maar brengen niet het grote kapitaal waar het mkb momenteel naar zoekt,” aldus een woordvoerder van de werkgeversorganisatie. 

Op dit moment gaat 80% van de kredietzoekende bedrijven naar een bank voor een lening. MKB-Nederland wil dit percentage verminderen door in te zetten op initiatieven als de Nederlandse Investeringsinstelling. Deze instelling gaat Nederlandse investeringsprojecten geschikt maken als belegging voor pensioenfondsen en verzekeraars. Ook verdere verruiming van microfinanciering juicht MKB-Nederland toe. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.