Adriaan Hendrikse is statutair directeur en mede-oprichter van NPEX, de online aandelenbeurs voor het MKB. Binnen Euronext heeft Hendrikse diverse functies binnen de juridische afdeling vervuld. Bij Euroclear Nederland heeft hij ad-interim de functie van hoofd juridische zaken bekleed. Vervolgens trad hij in dienst bij LCH Clearnet waar hij verantwoordelijk was voor de afwikkeling van de effectentransacties op de beurzen van Euronext Amsterdam en Euronext Brussel.

Column

Crowdfunding niet voor iedereen

Is crowdfunding geschikt voor een onderneming als SnappCar? Misschien, maar voor beleggers is het niet zo interessant.

Adriaan Hendrikse is mede-oprichter en directeur van NPEX, het platform voor het verhandelen van MKB-obligaties. Vanaf vandaag schrijft hij op Participaties en IEX columns over beleggen buiten de beurs om. Welkom Adriaan!


Crowdfunding neemt een hoge vlucht en niet alleen de webshop op de hoek is op zoek naar nieuw geld. Ook meer bekende bedrijven, zoals het sociale autoleenplatform SnappCar probeert via crowdfunding geld op te halen voor Europese uitbreiding. SnappCar brengt particuliere autohuurders rechtstreeks in contact met particuliere auto-eigenaren.

Maar is crowdfunding wel geschikt voor een bedrijf als SnappCar? En is crowdfunding interessant voor beleggers, of gaat het hier meer om een gift? Ja, voor SnappCar is crowdfunding interessant, maar voor beleggers in dit geval niet echt. Laat me dat even uitleggen:

Als u geld uitleent aan SnapCar krijgt u - als alles goed gaat, en daar ga ik vanuit - uw inleg uiterlijk na vijf jaar weer terug. In de tussentijd ontvangt u een rentevergoeding van 4 of 5%  per jaar. Plus: een (mid)dagje in een Tesla rijden en een stapeltje kortingscouponnen voor het huren van een auto. En mocht er tijdens de investeringsrit een grote investeerder op de achterbank plaatsnemen, dan kunt u de lening converteren in een (certificaat van) aandeel.

Geen crowd

Voor SnappCar, met tienduizenden deelnemende klanten in hun ledenbestand, lag de keuze voor crowdfunding voor de hand. Aanvankelijk werd gekoerst op een ton aan inleg, maar na een paar weken was er al 175.000 euro opgehaald. Daarom is de lat inmiddels opgetrokken naar twee ton. Op het eerste gezicht lijkt de campagne het dus zeker een succes.  Maar als je ziet dat de inleg bijeen is gebracht door een slordige 200 investeerders (gemiddeld 850 euro per persoon), dan valt het mij toch wat tegen. Tweehonderd investeerders is niet echt een crowd.

Natuurlijk, vanuit SnappCar bezien is een lening van een paar ton tegen een rente van 4 a 5% een prima deal. Ik denk dat banken dit niet zonder onderpand tegen die condities zouden verstrekken. En als ze dat geld toch lenen, dan verwacht ik een veel hogere rente, misschien wel ergens in de buurt van 10 a 12%.

Maar voor de beleggers lijkt dit toch vooral een vriendendienst. Het rentepercentage staat niet in verhouding tot het risico, de looptijd is ongewis en de lening is niet verhandelbaar. De mogelijkheid om te converteren naar aandelen is leuk, maar hoe kunt u ze ooit verkopen? En wie of wat bepaalt dan de koers?

Met notering

Voor kleine ondernemingen biedt crowdfunding een prima alternatief voor de bank. En voor gebruikers en fans is dit een sympathieke manier om hun sociale netwerk te steunen. Maar voor financiering van het middelgrote MKB moeten we de mogelijkheden van crowdfunding niet overschatten. De gemiddelde zakelijke financiering met behulp van crowdfunding was vorig jaar 75.000 euro.

En ofschoon algemeen wordt verwacht dat dit bedrag in de komende jaren flink zal toenemen, zal  het nog erg lang duren voordat MKB’ers met een financieringsbehoefte tussen een half en tien miljoen met crowdfunding uit de voeten kunnen.

Adriaan Hendrikse is statutair directeur en mede-oprichter van NPEX, de online aandelenbeurs voor het MKB. Binnen Euronext heeft Hendrikse diverse functies binnen de juridische afdeling vervuld. Bij Euroclear Nederland heeft hij ad-interim de functie van hoofd juridische zaken bekleed. Vervolgens trad hij in dienst bij LCH Clearnet waar hij verantwoordelijk was voor de afwikkeling van de effectentransacties op de beurzen van Euronext Amsterdam en Euronext Brussel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Curator doet onderzoek naar crowdfunding failliete modewinkels
  2. De voor- en nadelen van secundaire markten bij crowdfunding
  3. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  4. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  5. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning