Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Hanzevast wendt faillissement Gorecht Ontwikkeling af

Het faillissement van Gorecht Ontwikkeling is afgewend. Partijen hebben de kwestie in der minne geschikt.

Hanzevast Capital heeft overeenstemming bereikt met een crediteur van ontwikkeldochter Gorecht Ontwikkeling over de afhandeling van een vordering. Daarmee is een faillissement van Gorecht Ontwikkeling (voorheen Hanzevast Ontwikkeling) afgewend.

De betreffende crediteur diende gisteren (4 februari) een faillissementsaanvraag in voor Gorecht Ontwikkeling en Gorecht Holding nadat Hanzevast Capital weigerde het gevorderde bedrag te voldoen.

Het betrof een claim uit 2006 die voortvloeide uit de overname van vastgoedontwikkelingsactiviteiten door Hanzevast. De crediteur eiste volgens Hanzevast een onredelijk bedrag dat was gebaseerd op de haussemarkt van 2006. De partijen hebben de kwestie nu alsnog in der minne geschikt, stelt Hanzevast. "Gezien de actuele marktomstandigheden zijn partijen het thans eens geworden over een aangepast voorstel."

Wie de crediteur is, zegt Hanzevast niet. Het is echter duidelijk dat de mededeling verwijst naar de overname van de Nederlandse tak van het Duitse MPC Capital medio 2006. De eisende partij is in dat geval de voormalige managementorganisatie van MPC Capital Nederland. De overname destijds betrof niet het vastgoed, maar de assetmanagementorganisatie van de voor de Nederlandse markt opgezette vastgoedmaatschappen.

In Gorecht Ontwikkeling en Gorecht Holding zijn volgens Hanzevast geen medewerkers of particuliere beleggers actief. "Zowel juridisch als boekhoudkundig zijn deze vennootschappen van de overige bedrijfsentiteiten gescheiden. In een naar verwachting opgaande markt zullen de activiteiten van Gorecht Ontwikkeling worden gecontinueerd. De activiteiten van de scheeps- en vastgoedfondsen binnen Hanzevast Capital en van de beleggingstak worden eveneens ongewijzigd voortgezet."

Hanzevast heeft nu nog een kleine dertig vastgoedfondsen uitstaan, waaronder het Vastgoed Fusiefonds met 130.000 m2 aan Nederlandse kantoren. Een woordvoerder stelt dat er ‘niets nieuws’ is te melden: ‘We verhuren net als vorig jaar steeds meer vastgoed en hopen dat de markt langzaam uit het dal kruipt. Onze financieringen beginnen echter langzamerhand af te lopen. En banken verlengen leningen in de Nederlandse markt slechts mondjesmaat.’ Hoe de fondsen er exact voorstaan, moet begin april  blijken uit de jaarcijfers.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.