Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

Cash afrekenen graag

De huizenmarkt herstellende? Ja, het is maar hoe je het bekijkt. In Amerika is echter al een heuse huizenrun gaande. Cash afrekenen.

De in problemen verkerende Hollandse huizenmarkt lijkt wat te herstellen. De afgelopen maanden werden volgenden de overwegend positievere berichten elkaar op. Even een klein overzicht: Makelaars krijgen het weer drukker, aldus een item vanmorgen op de radio bij BNR. "Het toenemende consumentenvertrouwen is cruciaal voor de aantrekkende woningmarkt van de afgelopen maanden, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft.

"Wat ze nog niet genoemd hebben is dat het consumentenvertrouwen sinds januari gestegen is van 50 naar 79 procent. Het positieve sentiment wordt geschraagd door de lage rente en de lage prijzen. Het is gewoon best een goede tijd, plus dat er heel veel woningen te koop staan."

Maar laat u nog niet teveel leiden door het nieuws. Ik ben geen raspessimist, eerder een optimist, maar cijfers zeggen lang niet alles. "Niet alleen de huizenprijzen lijken in vergelijking met vorig kwartaal weer een beetje toe te nemen. Ook het aantal verkochte woningen in de vier grote Nederlandse steden is dit jaar gestegen. Zowel in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht neemt het aantal verkochte woningen toe ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Zo zijn er in Amsterdam eind september 1.882 huizen verkocht. Vorig jaar waren dat in diezelfde periode 1.648 woningen. In Rotterdam kregen 903 huizen een nieuwe eigenaar, ten opzichte van 801 in het derde kwartaal van 2012. Den Haag en Utrecht lieten ook een toename zien."

Ja, allicht dat het beter gaat in Amsterdam, maar met maar 20% koopwoningen is dat ook niet echt een markt te noemen en trekt de markt door het geringe huizenaanbod sneller aan.

De vraag rijst of de bodem nu bereikt is. Ja, dat is - heel blasé- altijd achteraf pas vast te stellen. Maar het is nog lang niet crisisvrij, die huizenmarkt: Een algemeen nieuwsberichtje: "Het aantal woningbezitters dat de hypotheekkosten niet kan betalen groeit nog steeds. Het afgelopen halfjaar is dit aantal met 12,1% gestegen, blijkt uit de Hypotheekbarometer van het Bureau Krediet Registratie."

Uit Trouw eerder deze maand : "Zelfs Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank meldde vorige week dat er een einde aan de prijsdalingen is gekomen, zij het 'in bepaalde regio's', voegde hij er snel aan toe. Veel wijzer worden we niet van dit soort uitspraken. En al helemaal niet als blijkt dat De Nederlandsche Bank zelf in de doorwrochte analyses van de Nederlandse economie rekent met prijsdalingen tot in 2015. Niks bodem dus. Het gaat nog even door." Er worden ook nog steeds mensen ontslagen, neem als 'dubbelvoorbeeld' in deze de 250 man bij bouwer Ballast Nedam. Die onderneming heeft nog volop last van de crisis.

Huizenrun
In Amerika, traditioneel een voorloper (in crisis en herstel), is reeds een heuse run ontstaan op de huizenmarkt. Bijna de helft van de Amerikanen trekt een zak cash te voorschijn bij de aankoop van een mooi stulpje.

Hoe bedoel je hypotheek? Scheelt weer, want de hypotheekrente was de afgelopen maanden opgelopen, waardoor potentiele huizenbezitters afgeschrikt werden en de verkoop wat terugliep. Ook zijn de leningvoorwaarden strenger geworden, vandaar dat die zak geld soms ook gewoon nodig is om een Amerikaans huis te kopen.

Een berichtje in Forbes:
"Nearly half of all home purchases in the month of September were paid for in cold hard cash, as tight lending conditions continue edge out traditional buyers and investors continue to scoop up inventory. All-cash deals accounted for 49% of sales across the U.S., according to a new report from RealtyTrac. That’s up from 40% in August and 30% in September of 2012."

Het is ook al zo dat het onder grote beleggers vechten is om de interessantste woning(bouw)portefeuilles: De familie op de hoek kan amper een huis kopen (met hypotheek) voor een aantrekkelijke prijs kopen, zo lijkt het.

"Home purchases by institutional buyers reached a record high in September and all-cash buyers accounted for almost half of sales as investors responded to rising demand from renters. Institutional purchases accounted for 14 percent of sales, according to a report today from RealtyTrac. That was the highest share since the real estate data firm began in 2011 to track transactions by that group, which it defines as buyers of 10 or more homes a year."

Recent hebben enkele grote Nederlandse beleggers, Westplan bijvoorbeeld, Amerikaans vastgoed voor een mooie prijs kunnen verkopen. En er lijken dus meer van dit soort mooie verkoopdeals in het vat te zitten. En, voor koopdeals moet u wellicht wat opschieten, aangenomen dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen niet verder verslechterd en er niet weer zo'n ruzie om het Amerikaanse schuldenplafond onstaat.

Dat klinkt de Nederlandse huiseigenaar wellicht als muziek in de oren, wederom zo'n vastgoedgevecht met kansen op mooie prijzen voor hun huizen. Echter, voorlopig nog even toekomstmuziek dus.

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  3. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  4. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  5. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’