Column

Investeren kun je leren: Korstiaan Zandvliet

Korstiaan Zandvliet, mede-oprichter van crowdfunding-platform Symbid: "De ondernemer moet mij overtuigen."

Korstiaan Zandvliet is co-founder en managing director bij Symbid, een equity based crowdfunding-platform waarop investeerders vanaf 20 euro kunnen investeren in het eigen vermogen van een startup of bestaand bedrijf van een ondernemer.

Zandvliet ziet heel wat initiatieven voorbij komen van ondernemers die gebruik willen maken van zijn platform. Maar hoe scheidt hij als investeerder het kaf van het koren?

"Allereerst is voor mij het gevoel belangrijk. De ondernemer moet mij overtuigen van zijn product, bijvoorbeeld door middel van een professionele website of een filmpje. Daaruit valt al een beetje op te maken hoe geloofwaardig een bedrijf is."

Zandvliet laat als voorbeeld een filmpje zien van een elektronische step, die momenteel in ontwikkeling is. Daarin is een werkend prototype te zien. Een goed teken, vindt Zandvliet. "Het is de ondernemer in ieder geval gelukt om zo’n ding in het echt te bouwen. Dat lukt hem vast nog wel een keer. Een filmpje waarin enkel tekeningen zijn te zien, schrikt mij af omdat een kapitaalinjectie van 75.000 euro niet voldoende zal zijn."

In het geval van de elektrische step, gaf de ondernemer een gratis exemplaar weg aan een gelukkige winnaar. “Erg goed, alles eromheen klopt. U merkt ook snel genoeg wanneer dat niet het geval is. Wat dat betreft maak ik vaak aanspraak op mijn gut feeling. Voelt het goed?”

Is Zandvliet eenmaal overtuigd van het product, dan kijkt hij naar het zakelijke aspect. Wat is bijvoorbeeld de financieringsbehoefte en waar gaat de onderneming dat aan uitgeven? “Ik wil altijd een businessplan zien. Ik wil weten wat de marktprijs is, hoeveel units er per maand verkocht moeten worden en wat er al op de balans staat. Ook niet onbelangrijk: wat zijn de bevoegdheden en het salaris van de CEO?”

“Bij vragen, aarzel niet om contact op te nemen met de ondernemer”, gaat hij verder. “Dan wordt direct duidelijk hoe de relatie is tussen ondernemer en investeerder. Beantwoordt hij vragen met plezier of word ik afgewimpeld?” Investeren anno nu betekent voor Zandvliet vooral openheid in de relatie tussen ondernemer en investeerder.

Korstiaan Zandvliet
Korstiaan Zandvliet: "Investeren anno nu betekent vooral openheid in de relatie tussen ondernemer en investeerder."

“Gezamenlijk eigendom dragen voor het succes van een onderneming.” Dat blijkt vaak nog een heikel punt in Nederland: “Ondernemers laten zich niet graag leiden, een equity driven society zoals in de Verenigde Staten kennen we hier nog niet. Juist door openheid en transparantie te creëren, wordt het mogelijk om iets moois te bewerkstelligen.” Niet alleen return on investment, maar ook return on involvement dus.

De investeerder anno nu wil betrokken zijn bij een investering. “Dat is in mijn ogen ook een van de redenen waarom 1,1 miljoen huishoudens zoveel geld van de beurs hebben gehaald. Ze voelden zich bedrogen door de grote corporaties, de hoge bonussen en de tegenvallende netto-uitkeringen.”

Wat is een belangrijke eigenschap van een investeerder?

“Durf te dromen. Wij in de Lage Landen kunnen ook the next Google maken. Kijk eens naar wat er allemaal bedacht wordt op de Technische Universiteit in Delft. Soms zijn we wat te bescheiden in de kennis en kunde die Nederland heeft. Iets wat door bijvoorbeeld de overheid op een verkeerde manier gestimuleerd wordt. De overheid ondersteunt voornamelijk vreemdvermogenfinanciering, dat zal ondernemers niet wakker schudden.”

Hoe haalt u de rotte appels eruit?

“Van een ondernemer die zijn parkeerkosten begroot tot drie decimalen achter de komma, weet ik dat het niet goed gaat komen. 2,5 ton ophalen en vervolgens een groot deel gebruiken om een bv af te betalen? Daar zeg ik ‘nee’ tegen.”

“Er is natuurlijk nooit de garantie dat het loopt zoals de ondernemer of investeerder in gedachte had, maar zorg er in ieder geval voor dat u een compleet businessplan heeft. Bereken het door als de ondernemer slechts de helft van zijn units zou verkopen. Dan komt u niet later voor verrassingen te staan.”

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’