Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

Private equity en nieuwe richtlijnen

De AIFM Directive, die is toch voor hedgefunds? Nee, private equity en venture capital vallen er ook onder. Wat betekent dit voor u?

De AIFM Directive, die is toch voor hedgefunds? Nee, mis. De A staat voor Alternative en daar valt private equity en venture capital ook onder. De AIMF-richtlijn is opgesteld om Europabreed dezelfde regels te kunnen hanteren en beter toezicht te kunnen houden op de sector. De Autoriteit Financiele Markten zal het toezicht uitoefenen. Europabreed betekent dat fondsmanagers met een AIFM-vergunning ook buiten Nederland de boer op kunnen. Ze hebben eenzelfde paspoort als aanbieders van beleggingsfondsen om, als ze in een land geregistreerd staan, in heel Europa hun product te verkopen. U kunt dus op een participantenvergadering meer buitenlandse beleggers tegen het lijf lopen.

Hoe krijgen beleggers in PE en VC te maken met deze nieuwe regels? Allereerst, de richtlijn is al ingevoerd en voor 22 juli 2014 moeten beheerders van alle alternatieve beleggingsinstellingen geregistreerd zijn. Dat kunt u bij uw fondsmanager navragen. Maar niet alle fondsen en huizen zullen onder hetzelfde toezichtregime vallen. Het belangrijkste verschil zit ‘m vooral in omvang van het beheerd vermogen en of een aanbieder zijn participaties heeft bedoeld voor een professionele of particuliere belegger.

Maar wanneer bent u particulier en wanneer prof? De algemene AFM-toezichtgrens ligt nu op 100.000 euro. Daaronder geldt in Nederland de Wft (Wet financieel toezicht) en daarboven is geen direct toezicht. De AFM gaat er vanuit dat beleggers die meer dan een ton in een asset belegd hebben, er genoeg vanaf zouden moeten weten om geen beginnersfouten te maken. Maar is die ton-plus-belegger dan meteen een prof?

Peanuts
En in PE en VE is een investering van 100.000 euro peanuts. En hopelijk heeft u als doorgewinterde belegger ook in deze niet-beurssector een gedegen spreiding binnen uw portefeuille aangebracht. Grr, in ieder geval hanteert de AIFMD dezelfde regels voor onderscheid tussen soorten beleggers als MiFiD. Zucht (na lang googlelen) en volgens de richtlijnen van MiFiD deelt de aanbieder u in in de categorie particulier of profs. Zeker is dat voor het aanbieden van producten aan particulieren bij alle richtlijnen de strengste regels gelden.

  • Family offices buiten AIFMD
    Allereerst de huizen of beheerders waarvoor de nieuwe richtlijn niet zal gelden. Dat is als zij alleen eigen vermogen beheren of alleen van moeder- of dochterbedrijven. Daaronder vallen captives, corporates en family offices. Regionale participatiemaatschappijen die onder de overheid vallen, krijgen ook niet te maken met de nieuwe richtlijn, net als partijen die voor één bepaalde participatie geld ophalen.

  • Registratieregime <100 of 500 miljoen
    Als een beheerder deelnemingsrechten aanbiedt aan professionele beleggers én (een of meerdere) alternatieve beleggingsinstellingen beheert waarvan het totaal beheerde activa: kleiner of gelijk is aan 100 miljoen euro of kleiner of gelijk is aan 500 miljoen euro (als de fondsen de eerste vijf jaar closed-end zijn en geen gebruikmaken van een hefboom).
  • Volledige vergunningregime > 100 of 500 miljoen
    Als een beheerder uitsluitend deelnemingsrechten aanbiedt aan professionele beleggers én een of meerdere alternatieve beleggingsinstellingen beheert waarvan het totaal beheerde activa groter is dan 100 miljoen euro of groter dan 500 miljoen euro (als de fondsen de eerste vijf jaar closed end zijn en geen gebruikmaken van een hefboom).
  • Retailregime voor kleine beleggers
    Als een beheerder deelnemingsrechten aanbiedt aan retailbeleggers, dan moet de beheerder aan alle regels van het volledige vergunningsregime voldoen.

Mocht u net als ik nog niet uitgelezen zijn over dit onderwerp (en wilt u zich ook verbazen over de soms ingewikkelde en onduidelijke richtlijnen):

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen