Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

In de rij voor winkelvastgoed?

De rijen voor de winkels waren deze kerstvakantie niet normaal. Althans in Parijs. Helpt winkelvastgoed u door de crisis heen?

In kantoren, ja, daar moet u momenteel niet zijn als belegger. Niet in Nederland, maar een minimarktonderzoek in de kerstvakantie leerde dat de Franse hoofdstedelijke kantorenmarkt ook te kampen heeft met flink wat leegstand. Veel te-huur-bordjes.

Aan de andere kant; de rijen voor de Disney-winkel, Haagen Dazs, om twee voorbeelden te noemen, en vooral die voor Abercrombie & Fitch (sinds kort ook in Amsterdam, zie filmpje) waren echter van astronomische lengte.

En dan was de kerst (en dus het inkopen van cadeau’s) al geweest. Overigens zijn dit winkels op (weliswaar Franse) zogenaamde A1-locaties, daar kom ik zo op terug. En wel eens bij de Primark geweest? Deze keten heeft nog maar een paar winkels in Nederland – niet echt A1-locaties en doet principieel niet aan online-verkoop- maar druk! Op elk moment van de dag. 

Hmm, winkelvastgoed lijkt hot dus. En het is niet de eerste keer dat beleggers in crisistijden proberen te schuilen in deze ‘veilige havens’. Ik hou niet van dingen tussen haakjes zetten, maar in dit geval is het nodig, want echt veilig zijn die winkelbeleggingen niet. In winkelstraten zijn genoeg leegverkoop- en te-huur-borden te zien. Natuurlijk is niks veilig bij beleggen, zelfs u spaargeld verdampt momenteel.

Welke crisis?
Uit cijfers van internationaal makelaar Jones Lang LaSalle (JLL) blijkt dat winkelhuren op Nederlandse A1-locaties, de topwinkelstraten en –centra, in 2012 met gemiddeld 0,9% zijn gedaald. In steden met meer dan 100.000 inwoners daalden de prijzen met 0,1%, in kleinere steden bedroeg de afname 1,6%. Ook de detailhandel heeft het zwaar, al is daar dus op de Kalverstraat nog niet veel van te merken.

De hoogste huren worden betaald op de Kalverstraat in Amsterdam (3050 euro per vierkante meter per jaar). Daarna volgen het Beursplein in Rotterdam (1800 euro), de Grote Staat in Maastricht (1675 euro), de Lange Elisabethstraat in Utrecht (1650 euro) en de Spuistraat in Den Haag (1450 euro). De sterkste groei van tophuren was er in achtereenvolgens het Beursplein (Rotterdam), de Kalverstraat (Amsterdam), de Grote Houtstraat (Haarlem), de Oudegracht (Utrecht) en de Demer (Eindhoven), aldus JLL.

Fijn is dat er ondanks de crisis nog een bescheiden huurgroei is bij winkels op de beste locaties. Nog twee voordelen:
De leegstand is onder winkels op toplocaties het laagst.


Bron: JLL, derdekwartaal 2012 rapport winkelvastgoedmarkt

De aanvangsrendementen op topvastgoed zijn relatief nog hoog.


Bron: JLL, derdekwartaal 2012 rapport winkelvastgoedmarkt

Hype?
Echter, de prijzen van winkelvastgoed op A1-locaties is door de schaarste hoog. Elke belegger wil daar de crisis wel uitzitten en dat drukt op het rendement. Bovendien, elke retailer heeft te maken met de terughoudendheid van consumenten om te kopen en de geringe bereidheid van banken om leningen te verstrekken.

Mocht u dus behoefte hebben aan nieuw vastgoed in uw portefeuille, dan lijken winkels ook deze crisis een optie. Of uw winkelbelegging voldoende rendeert en redelijk waardevast is, hangt af van de locatie en de huurder (hopelijk is Abercrombie & Fitch een blijvertje en geen hype, al lijkt het er wel op).

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober