Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Vastgoedbeleggers blijven optimistisch

Beleggers blijven optimistisch gestemd, maar verwachten minder hoge groeicijfers.

Beleggers blijven optimistisch gestemd, maar verwachten minder hoge groeicijfers. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek van ING REF en het Nyenrode Real Estate Center naar de financiering van vastgoedbeleggingen.

Er is relatief weinig bekend over de wijze waarop vastgoedbeleggers hun portefeuilles financieren. Dat was voor ING REF en het Nyenrode Real Estate Center aanleiding om voor de tweede keer het financieringsgedrag van niet-institutionele vastgoedbeleggers in kaart te brengen. Zij onderzochten van 119 niet-institutionele beleggers, met een beleggingsportefeuille van in totaal 16,5 miljard euro (per 1 april 2012), het huidige en toekomstige financieringsbeleid en de behoefte aan vastgoedfinancieringen. Bijna iedereen heeft voldoende liquiditeiten om de crisis uit te zingen. Andere belangrijke conclusies zijn:

  • Ondervraagde beleggers willen naar een lagere LTV van 60 procent; lossen gemiddeld 2,75 procent af; betalen gemiddeld 4,5 procent rente; betalen gemiddeld een spread tussen 1,5 procent en 2,5 procent.
  • Bij onderzochte portefeuilles is de gemiddelde LTV 64 procent, wat overeenkomt met het percentage dat de meeste beleggers als gezond beschouwen; zijn de interest coverage ratio’s en debt service coverage ratio’s goed te noemen; is 59 procent van de variabele leningen afgedekt met derivaten; zijn swaps (75 procent) en caps (22 procent) de meest gebruikte vormen van rentederivaten.
  • Van ondervraagde beleggers wil 64 procent groeien; gaat 25 procent consolideren; verwacht 11 procent te krimpen; houdt 70 procent uit voorzichtigheid meer liquiditeit aan dan in voorgaande jaren; zegt 82 procent over voldoende liquiditeiten te beschikken om de crisis uit te zingen; buffert 70 procent liquiditeiten; verwacht 45 procent de LTV te verlagen door af te lossen; 49 procent denkt aan een combinatie van waardestijging en aflossing;denkt 6 procent dat een waardestijging volstaat; vindt 72 procent dat de Nederlandse vastgoedmarkt te hoog is gefinancierd; wil 43 procent langer dan vijf jaar financieren; houdt 56 procent rekening met de huurvervalkalender als ze leningen verlengen; is 71 procent niet op zoek naar alternatieve financieringsvormen.
Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober