Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Akkoord over onderhandse verkoop bezit Eurocommerce

De voorzieningenrechter heeft onderhandse koopovereenkomsten van kantoorpanden van Eurcommerce goedgekeurd.

De Amsterdamse voorzieningenrechter heeft de onderhandse koopovereenkomsten van kantoorpanden van Eurcommerce goedgekeurd. Dat meldt rechtbank Amsterdam op rechtspraak.nl.

Een participant in Eurocommerce maakte bezwaar tegen de onderhandse verkoop vanwege het derven van huuropbrengsten bij verkoop van de panden. Volgens de rechter zou dat ook het geval zijn geweest bij een veiling van de panden.

Daarnaast heeft de rechter uit de overgelegde taxatierapporten en het feit dat geen hogere boden zijn gedaan, de overtuiging gekregen dat de onderhandse verkoop de boedel meer zal opleveren. De rechter vindt de door de banken in overleg met de curatoren gekozen gang van zaken dan ook rechtmatig. De bezwaarmaker is Jetze Douwe Steensma, eigenaar van JDS Vastgoed en tot eind 2010 financieel directeur van Eurocommerce. Steensma, die nog 33 miljoen euro van Eurocommerce claimt, liet vóór het faillissement al beslag leggen op 24 Eurocommerce-panden.

De uitspraak betekent dat nieuw opgerichte vennootschappen van Eurocommerce de veertig panden mogen kopen. De banken financieren deze vennootschappen. Tijdens het kort geding op 19 november bleken de banken 426 miljoen euro over te hebben voor het vastgoed. Het gaat om Rabobank, FGH Bank, Friesland Bank, SNS Property Finance, ING en NIBC. ABN Amro, dat 142 miljoen euro aan financieringen verstrekte, is niet betrokken bij de onderhandse verkoop. In totaal hebben de banken ruim 699 miljoen euro uitstaan bij Eurocommerce. Mocht de banken hun bod gestand doen, verliezen ze 131 miljoen euro op hun leningen (557 miljoen).

De aankoop van een groot deel van het Eurocommerce-vastgoed door deze vennootschappen en de doorstart van onderdelen van Eurocommerce is nu een feit, reageert Rabobank op de uitspraak. ‘Iedere bank financiert de vennootschap die het vastgoed heeft gekocht, dat eerder door de betreffende bank werd gefinancierd. Het is de verwachting dat de overdracht van de objecten aan de kopers binnen enkele weken zal zijn afgerond.’

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.