Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Nieuws

Loan to value Europese REITs niet boven 41%

Europese REITs zullen het dit jaar niet kunnen opbrengen om vastgoedportefeuilles te financieren met meer dan 41% eigen vermogen.

Europese Real Estate Investment Trusts (REITS), vergelijkbaar met Nederlandse fiscale beleggingsinstellingen, zullen het dit jaar niet kunnen opbrengen om vastgoedportefeuilles te financieren met meer eigen vermogen. De loan to value ratio ligt daarmee in lijn met de 41% van eind 2011. Dit concludeert Fitch op basis van eigen onderzoek.

REITs moeten het door zwakke huurgroeien en terugvallende rendementen met minder doen, waardoor het moeilijker wordt om vastgoedportefeuilles te financieren met meer eigen vermogen. De rentedekking, het bedrijfsresultaat gedeeld door de netto financiële lasten en baten, zal ook niet verbeteren, gezien huurders in de meeste marktsectoren de kosten zo veel mogelijk willen drukken. 

De politieke en economische onzekerheid in de eurozone zorgt ervoor dat grote investeringen uitblijven, waardoor er in het eerste half jaar minder vastgoed werd gekocht. De waardering van vastgoed zal in 2012 dan ook niet significant stijgen, verwacht Fitch. 

Aziatische REITs populair
Real Estate Investment Trusts in Azië blijven daarentegen ongekend populair bij Westerse investeerders, die door de crisis in eigen land toekomst zien in opkomende markten als Thailand en Vietnam.

Volgens een rapport van het Australische APN Property Group zijn investeerders geïnteresseerd in Aziatische REITs omdat de handelsprijzen ervan lager liggen dan de intrinsieke waarden. “Er is geen beter moment om te profiteren van REITs, die waarschijnlijk tegen laag risico positieve rendementen opleveren op middellange tot lange termijn,” aldus APN. 

De REIT-markt in Azië is op die van Noord-Amerika na de grootste ter wereld. Het cumulatief totaal rendement van REITs in Azië is volgens APN sinds april 2006 gestegen tot 47%, tegenover 8% wereldwijd. 

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.