Nieuws

ABN Amro: 'hypotheekrente blijft in 2022 zeer laag'

Stijging huizenprijzen waarschijnlijk nog niet voorbij: prijzen zullen dit jaar met nog eens 12,5% oplopen, zo verwacht de bank.

Wie had gehoopt dat de huizenprijzen dit jaar flink zouden afzwakken, heeft het mis. Althans, als de voorspellingen van ABN Amro uitkomen. Economen van de bank verwachten dat de woningprijzen dit jaar met nog eens 12,5% zullen oplopen.

De huizenprijzen blijven het ene record na het andere record vestigen. Afgelopen jaar zijn de prijzen met 15% gestegen. Bekijken we de onderstaande meerjarengrafiek, dan valt op hoe hard de huizenprijzen sinds de coronapandemie zijn opgelopen:

Aan die stijging komt voorlopig geen eind, zo verwacht het Economisch Bureau van ABN Amro. Dit jaar zullen de huizenprijzen waarschijnlijk met 12,5% toenemen. Daarna vlakt het af naar 5%.

Dat de prijsontwikkeling wat gas terug gaat nemen, komt volgens Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN Amro, omdat het opdrijvende effect van de hypotheekrente steeds meer in de huizenprijzen is verwerkt.

'Hypotheekrente zal iets stijgen, maar blijft zeer laag'

ABN Amro gaf eerder al aan dat de hypotheekrente dit jaar waarschijnlijk licht zal stijgen, onder invloed van het minder ruime monetaire beleid van de Federal Reserve. Maar de stijging wordt beperkt door de felle concurrentie op de hypotheekmarkt, die weer het gevolg is van de opmars van institutionele partijen, zoals verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsinstellingen. 'Per saldo blijft de hypotheekrente dus zeer laag', zo voorspelden economen van de bank onlangs.

De lage rente is niet de enige factor die de huizenprijzen ondersteunt. Ook hogere lonen spelen een rol. Dat is te danken aan de krapte op de arbeidsmarkt en het naderende economisch herstel als de lockdownmaatregelen voorbij zijn.

Afname aantal verkochte woningen zet waarschijnlijk versterkt door

De laatste maanden zien we dat steeds minder woningen worden verkocht. Die trend zet volgens ABN Amro versterkt door. Afgelopen jaar daalde het aantal woningtransacties met 5%. In 2022 moeten we rekening houden met een afname van maar liefst 10%. In 2023 kan dit weer wat aantrekken; volgens de economen met circa 5%.

Dat steeds minder woningen worden verkocht, komt voor een groot deel door het krappe aanbod. In het derde kwartaal kon een woningzoekende gemiddeld slechts kiezen uit slechts anderhalve woning, zo heeft makelaarsvereniging NVM becijferd. Er viel dus nauwelijks iets te kiezen. Bovendien moesten gegadigden snel beslissen als een woning op de markt kwam. Woningen die door makelaars zijn verkocht stonden in het derde kwartaal gemiddeld slechts 23 dagen te koop.

Vanwege die krapte op de woningmarkt, bieden kopers tegen elkaar op. Maar liefst acht op de tien kopers brengt een hoger bod uit dan de vraagprijs.

Dat drijft uiteraard de huizenprijzen op: afgelopen jaar werd de gemiddelde koopwoning €60.000 duurder. Wie een huis wil kopen, moet inmiddels meer dan vier ton neertellen.

Vraagtekens bij haalbaarheid woningbouwplannen

Vanwege de forse krapte op de woningmarkt wil het nieuwe kabinet de bouw van het aantal huizen opkrikken van 75.000 per jaar naar 100.000, zo valt in het coalitieakkoord te lezen. Bovendien stijgt het aantal 'harde' bouwplannen bij gemeenten en provincies.

Maar de economen van ABN Amro hebben er een hard hoofd in of deze ambities wel kunnen worden waargemaakt. Ze zien diverse beren op de weg. Zo kampen bouwbedrijven met een tekort aan personeel en oplopende loonkosten en worden bouwmaterialen steeds duurder, vanwege het tekort aan grondstoffen. 'Vanwege de aanhoudende kostenstijgingen voor bouwbedrijven groeit het gevaar dat bouwprojecten vertraging oplopen en projecten in het gedrang komen', zo waarschuwen de economen in de Woningmarktmonitor.

Ook de situatie op de grondmarkt kan leiden tot uit- en afstel van woningbouwprojecten.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.