Nieuws

Gemiddelde WOZ-waarde met 8,9% gestegen

De WOZ-waarde is nog nooit zo hoog geweest als nu.

De gemiddelde WOZ-waarde is dit jaar met 8,9% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, zo meldt het CBS. Op 1 januari 2020 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 270 duizend euro. Dat is het hoogste bedrag ooit en de grootste stijging sinds jaren.

Koploper was Weesp: daar liep de gemiddelde woningwaarde met bijna 22% op naar 351.000 euro.

Van de vier grootste steden kregen huizenbezitters uit Rotterdam de grootste WOZ-stijging voor de kiezen: 15,6%. De gemiddelde WOZ-waarde kwam daar uit op 222.000 euro. In Amsterdam werd een stijging van bijna 11% gemeten: de kleinste toename van de vier grootste steden. Maar de gemiddelde woningwaarde is daar wel het hoogst: 418.000 euro. Den Haag (+12% naar 271.000 euro) en Utrecht (+11,2% naar 327.000 euro) zitten daar tussenin.

Grootste stijgingen in Groningen en Flevoland

Kijken we op provincieniveau, dan valt op dat in Groningen en Flevoland de grootste procentuele stijgingen zijn te zien. In Groningen steeg de gemiddelde woningwaarde met 12% naar 186.000 euro. Het gemiddelde huis is daar wel het goedkoopst van alle provincies. In Flevoland liep de gemiddelde WOZ-waarde op met ruim 11% naar 236.000 euro.

De drie duurste provincies zijn:

  • Noord-Holland (gemiddelde WOZ-waarde van 351.000 euro)
  • Utrecht (323.000 euro)
  • Noord-Brabant (275.000 euro)

... laagste toename in Zeeland

Huizenbezitters in Zeeland hebben geluk: zij zagen de WOZ-waarde het minst hard stijgen van alle provincies: met bijna 5% naar 213.000 euro.

Welke gemeenten hebben de hoogste en laagste WOZ-waarde?

Wie het goedkoopst uit wil zijn, kan het best een huis kopen in Delfzijl. Daar was de gemiddelde WOZ-waarde het laagst: 134.000 euro. De hoogste WOZ-waarden zijn gemeten in Bloemendaal. Daar viel begin dit jaar een gemiddelde taxatie van 750.000 euro op de deurmat.

Hieronder kun je zien wat de gemiddelde WOZ-waarde is in jouw gemeente:


Liggen er nog meer stijgingen in het vizier?

De rek is er waarschijnlijk nog niet uit, want in de WOZ-waarde zit een vertraging van een jaar. De WOZ-waarde die u begin dit jaar heeft ontvangen is namelijk de taxatie van 1 januari 2019. Omdat de huizenprijzen sindsdien verder zijn gestegen, zal de WOZ-waarde komend jaar waarschijnlijk verder oplopen.

Dat is slecht nieuws voor huizenbezitters. Een hogere WOZ-waarde kan namelijk leiden tot lastenverzwaringen, aangezien dit cijfer dient als grondslag voor allerlei belastingen, zoals het eigenwoningforfait, de onroerende zaakbelasting (OZB) en de erf- en schenkbelasting.

Er kleeft voor huizenbezitters met een hypotheek wel één voordeeltje aan een hogere WOZ-waarde. Omdat u procentueel minder leent ten opzichte van de woningwaarde, kunt u wellicht een lagere hypotheekrente bedingen. Is sprake van een risico-opslag, dan kan deze mogelijk dalen of zelfs worden geschrapt. Het is daarom verstandig om even met uw hypotheekverstrekker contact op te nemen als de WOZ-waarde fors is opgelopen, om te kijken of het rentetarief kan worden aangepast.

Lees ook: Huizenprijzen stegen in juli met 7,4%

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  3. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  4. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober
  5. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’