Nieuws

Funding Circle naar de beurs

Een crowdfundingplatform gaat naar de beurs. Dat lijkt een vreemde combinatie.

Onlangs werd bekend dat Funding Circle in het tweede of derde kwartaal naar de beurs gaat in Engeland, schrijft Bloomberg. Het van oorsprong Britse Funding Circle doet ook in Nederland goede zaken.

Funding Circle is de grootste verstrekker van online leningen van Engeland. In Nederland gaat het ook goed met het crowdfundingplatform. Zo financierde het in 2018 het grootste aantal projecten van alle in Nederland actieve crowdfundingplatforms (156 projecten, 48% van de markt).

Daarbij versloeg het bijvoorbeeld Collin Crowdfund, dat overigens wel het grootste marktaandeel behoudt qua omvang van de financiering (15,5 miljoen vs 5,3 miljoen euro door Funding Circle).

Naar de beurs

Maar nu gaat het bedrijf dus naar de beurs, volgens Bloomberg. De beursgang in Londen wordt verwacht in het tweede of derde kwartaal. En volgens bronnen van Bloomberg gaan Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley en Numis Corp. Plc het fintech bedrijf daarbij helpen.

Een crowdfunding platform, dat doorgaans wordt gebruikt als alternatief voor financiering van banken, gaat nu met behulp van diezelfde banken naar de beurs. Het lijkt een vreemde combinatie.

Maar gezien het geld dat er omgaat in het bedrijf is het wellicht niet gek. De waarde van het bedrijf na de beursgang wordt door de (anonieme) bron van Bloomberg geschat op maar liefst 2,1 miljard dollar. In totaal heeft het bedrijf de afgelopen jaren al zo’n 4 miljard pond aan leningen uitgegeven.

Als één schaap over de dam is…

De verwachting is dat er meer IPO’s zullen volgen van fintech-bedrijven. De beursgang van Funding Circle kan worden gezien als een katalysator. De sector van alternatieve financieringsbronnen wordt zo steeds serieuzer genomen.

Funding Circle bijvoorbeeld is al in 2010 gestart met het uitgeven van leningen in het VK. Dit doen zij niet met eigen kapitaal, maar zij matchen via hun website bedrijven die op zoek zijn naar snelle financiering met investeerders. Dat hebben ze inmiddels voor meer dan 34.000 Britse bedrijven gedaan.

Het is in Europa wellicht ook makkelijker voor financiële startups om de stap naar de beurs te maken dan in bijvoorbeeld de VS. In Engeland en in Nederland zijn er strengere regels, ook voor alternatieve financiering – De Nederlandse tak van Funding Circle valt bijvoorbeeld onder AFM-toezicht.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’