Column

Korting voor woningeigenaren met erfpacht in Amsterdam

Na veel kritiek op het nieuwe erfpachtplan van de gemeente Amsterdam, wordt het plan aangepast. De gemeente geeft in totaal 3,2 miljard euro korting.

Na veel kritiek op het nieuwe erfpachtplan van de gemeente Amsterdam, wordt het plan aangepast. De overstapregeling naar het nieuwe stelsel wordt nu een heel stuk gunstiger voor erfpachters. De gemeente geeft in totaal 3,2 miljard euro korting, aldus Vastgoedjournaal.

De aanpassingen zijn het gevolg van de vele suggesties en inspraakrondes afkomstig van zowel erfpachters, brancheverenigingen en marktpartijen. De deal geldt alleen voor erfpachters met een woning. Commercieel vastgoed, zoals kantoren en hotels, zijn uitgesloten.

Hoe gaat de regeling eruit zien? De overstapregeling kent een groot aantal nieuwe, financieel gunstigere elementen voor erfpachters:

  • Overstappen kon tot 2017, in het nieuwe stelsel kan overstappen onder gunstige voorwaarden tot 2020.
  • Erfpachters kunnen overstappen op basis van de WOZ waarde van 1-1-2014 of 1-1-2015 waarbij de laagste van deze twee zal worden toegepast -25% overstappremie.
  • De hoogste buurtstraatquote (bsq) daalt van 82% naar maximaal 49%.
  • De gemiddelde bsq daalt van 28% naar 14,1%.
  • Een derde van alle woningen valt in de laagste categorie bsq van 5-10%.
  • De vangnetregeling wordt aangepast om te voorkomen dat erfpachters ernstig in de problemen komen na een verhoging van hun canon die zij niet kunnen betalen.
  • Een extra betalingsvorm is toegevoegd. Canonbetalende erfpachters kunnen bij overstap hun huidige canon blijven betalen tot einde van het voortdurende tijdvak en alleen de eeuwigdurende canon direct afkopen.
  • Alleen erfpachters met een woning op erfpacht kunnen overstappen.
De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.