Column

Durfkapitalisten investeren in minder bedrijven

Het aantal ondernemingen dat door durfkapitalisten financieel wordt gesteund, krimpt. Maar investeerders zijn niet gieriger geworden.

Het aantal ondernemingen dat door durfkapitalisten financieel wordt gesteund, krimpt. Maar investeerders zijn niet gieriger geworden. In het derde kwartaal van dit jaar stroomde er in de Verenigde Staten vanuit circa tweeduizend professionele investeerders bijna 15 miljard dollar naar ongeveer 1.800 ondernemingen, zo bleek uit cijfers van dataleverancier PitchBook en de National Venture Capital Association.

Al vijf kwartalen lang zouden durfkapitalisten in minder ondernemingen investeren. En het is niet dat zij gierig zijn geworden. De durfkapitalisten blijven onverminderd investeren, alleen gaat het geld naar minder bedrijven.

Het totaal geïnvesteerde vermogen in het derde kwartaal van dit jaar kwam uit op 56 miljard dollar. Naar verwachting kan dit bedrag tegen het einde van het jaar oplopen tot 74 miljard dollar, iets onder het niveau van vorig jaar.

Investeren is duurder

Toen werd er nog 79 miljard dollar geïnvesteerd door Venture Capital-partijen. Niet eerder werd er toen zoveel geïnvesteerd door durfkapitalisten in een jaar. Volgens Entrepreneur zijn er twee ontwikkelingen gaande die verklaren waarom er minder bedrijven zijn die in aanmerking komen voor financiering van durfkapitalisten.

Zo is het voor investeerders bijvoorbeeld duurder geworden om te investeren in seed- en early-stage bedrijven, omdat deze ondernemingen vaker een hogere waardering krijgen dan enkele jaren geleden.

Aan de andere kant nemen bedrijven die in een later stadium financiering aanvragen in aantallen (en bedragen die zij willen lenen) af. "De totale investeringsactiviteit is afgenomen, maar investeerders zijn wel meer geld gaan stoppen in een select groepje ondernemingen," zo valt in het onderzoek te lezen.

Tech blijft populair

Op de achtergrond spelen uiteraard ook nog factoren als de Brexit, de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en een mondiale groeivertraging mee. Dit zorgt voor een bepaalde terughoudendheid onder investeerders, die minder vaak grote bedragen op tafel willen leggen.

Steeds minder ondernemingen krijgen dus een deel van de koek en gaan dan ook vaker op zoek naar alternatieve manieren om financiering te krijgen. Denk aan crowdfunding of microfondsen. Volgens Crowdfundmarkt heeft de markt van crowdfunding in Nederland in het derde kwartaal van 2016 al het niveau van eind 2015 bereikt.

Waar gaat het geld van durfkapitalisten dan wel naar toe? Vooral naar technologiebedrijven, die al winstgevend zijn en een goede kostenbeheer hebben.

Cybersecurity als investeringsgebied

Volgens onderzoek van KPMG en CB Insights gaat twee derde van het venture capital-geld naar ondernemingen die zich richten op internet en mobiel. Ook de zorgsector staat nog op de radar van investeerders.

Consultancy.nl merkte op dat in de studie vooral de ontwikkelingen van cybersecurity en kunstmatige intelligentie als interessant worden beschouwd door professionele investeerders. “Doordat de wereld en ook het bedrijfsleven steeds meer digitaal worden is het aantal cyberincidenten de afgelopen jaren sterk toegenomen”, aldus de website.

“Bedrijven zien het gevaar en willen zich zo goed mogelijk beschermen tegen de aanvallen van hackers, waardoor cybersecurity is uitgegroeid tot een van de populairste investeringsgebieden van het moment.”

Op het gebied van kunstmatige intelligentie wordt verwacht dat bedrijven steeds meer robots en intelligente machines gaan gebruiken voor hun bedrijfsvoering.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Nieuwe strategie van durfkapitalisten pakt niet goed uit