Column

Hoe schat u de risico’s van crowdfunding in?

Welke vorm van toezicht is er nodig voor crowdfunding? De AFM deed onderzoek.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) deed onderzoek naar crowdfunding om een beter beeld te krijgen welke vorm van toezicht er voor de sector nodig is. De toezichthouders vroeg aan crowdfunders: hoe schat u de risico’s van crowdfunding in?

De AFM wil naar eigen zeggen meer inzicht krijgen in de ervaringen en overwegingen van beleggers om via crowdfunding te investeren. Ook wil de toezichthouder een beter beeld krijgen welke regels goed passen bij crowdfunding.

Het onderzoek komt in een periode waarin het vertrouwen in crowdfunding met name bij institutionele investeerders onder druk staat.

Recent trokken enkele grote investeerders als BlackRock en Citigroup nog hun kapitaal uit crowdfunding en raakte Lendingclub, een marktleider in het aanbieden peer-to-peer-leningen betrokken bij een schandaal toen bleek dat medewerkers voor 22 miljoen dollar aan slechte kredieten hadden doorverkocht aan een zakenbank.

Ook maken crowdfundinginvesteerders in vooral de Verenigde Staten zich zorgen over het aantal ondernemers dat leningen afsluit om daarmee andere leningen af te kunnen betalen.

Inschatting van de risico’s

Toch blijkt uit het onderzoek van de AFM dat Nederlandse crowdfunders de risico’s van crowdfunding niet veel hoger inschatten dan de risico’s bij beleggingsfondsen in Nederlandse aandelen. De risico’s van direct beleggen in aandelen uit de AEX of turbo’s worden juist hoger ingeschat. De cijfers:

  • 24% beoordeelt investeren in crowdfundingprojecten als een groot of zeer groot risico en 39% beoordeelt het risico als klein of zeer klein.
  • 21% vindt investeren in een beleggingsfonds een groot of zeer groot risico terwijl 21% hier een klein of zeer klein risico in ziet.
  • Het risico van beleggen in aandelen uit de AEX of turbo’s wordt hoger ingeschat, respectievelijk 41% en 73% vindt het risico groot of zeer groot. En 6% beoordeelt het risico van investeren in Nederlandse aandelen als klein of zeer klein.

Volgens de AFM blijft het begrip dat investeerders hebben van de risico’s van crowdfunding een belangrijk aandachtspunt. Crowdfundingdeskundige Gijsbert Koren van crowdfunding-adviesbureau Douw&Koren zegt zich niet altijd te kunnen vinden in de manier waarop platforms met de risico’s van crowdfunding omgaan.

Meer transparantie

Zo is het volgens Koren op de meeste platforms niet zichtbaar hoeveel van de via het platform gecrowdfunde overnemingen hun crowd konden terugbetalen en is er veel onduidelijk over het daadwerkelijke rendement dat investeerders gemiddeld halen.

“Dat wekt argwaan”, stelt Koren. De deskundige roept platformen dan ook op tot meer transparantie. “Door transparantie kan het vertrouwen van gebruikers behouden en vergroot worden en kan crowdfunding zich blijvend onderscheiden van andere vormen van financiering.”

Volgens managing partner Vera van Kesteren van platform Voordegroei is de markt zich nog steeds aan het professionaliseren, waarbij er meer aandacht ontstaat voor investeerders en de beheersing van risico’s.

De AFM is al een tijd bezig om crowdfunders bewuster te maken van de risico’s van crowdfunding. In april kwamen er voorschriften voor platformen, die hen onder meer verplichtten om consumenten een investeringstoets in te laten invullen wanneer zij in totaal meer dan 500 euro investeren in crowdfundingprojecten.

De AFM zegt in het najaar deze voorschriften opnieuw te willen evalueren.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’