Column

Brexit biedt vastgoedkansen

Brits vastgoed heeft het in de afgelopen periode flink te verduren gehad. Dat biedt kansen voor vastgoedbeleggers.

Eind juni stemde een meerderheid van de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie. Als het daadwerkelijk tot een Brexit komt, kan dat grote financiële negatieve gevolgen hebben voor diverse markten. Zo ook voor de vastgoedmarkt.

Maar een Brexit biedt ook kansen. Vooral Brits vastgoed heeft in de afgelopen periode flink te verduren gehad door de uitkomst van het Brits referendum in juni. Afgelopen maand gingen drie Britse vastgoedbeleggingsfondsen op slot vanwege uitzonderlijke marktomstandigheden.

In totaal is er al voor bijna twaalf miljard euro aan beleggingen in Britse vastgoedfondsen bevroren. Beleggers in Brits vastgoed waarderen hun panden nu al flink af. De verwachting is dat vastgoedprijzen in Londen de komende drie jaar met 20% kunnen dalen.

Goed voor kantorenmarkt NL?

Maar wat betekent de uitkomst van het referendum voor de Nederlandse vastgoedmarkt? Volgens directeur Frits Panhuyzen van vastgoedbelegger SynVest Asset Management zijn de gevolgen van een Brits vertrek uit de Europese Unie op de Nederlandse vastgoedmarkt niet of nauwelijks merkbaar.

In De Telegraaf schrijft Panhuyzen dat voor zover er wel gevolgen merkbaar zijn, deze alleen maar een positief effect zullen hebben op de Nederlandse vastgoedmarkt. De directeur van SynVest wijst op speculaties in de markt dat diverse financiële instellingen en bedrijven zouden overwegen om zich in Amsterdam te gaan vestigen.

Dit kan de Nederlandse kantorenmarkt in de kaart spelen. “Mij lijkt dit veel te vroeg en hoofdzakelijk gebaseerd op wishfull thinking”, aldus Panhuyzen. Makelaarsvereniging Dynamis verwacht dat met name huurders in Londen een verhuizing zullen overwegen.

Geen vloedgolf nieuwe huurders

“Nederland biedt met zijn vestigingsklimaat een goed alternatief vanwege de dichtbevolkte Randstad, haar grote potentieel aan hoog opgeleide, meertalige bevolking en de goed ontsloten luchthaven Schiphol”, aldus researchmanager Frank Verwoerd van Dynamis.

Verwoerd ziet voor de huisvesting van deze bedrijven vooral kansen in de randstad, omdat individuele steden als Amsterdam of Rotterdam door een beperkt geschikt aanbod niet aan de vraag kunnen voldoen. Dynamis verwacht echter niet dat de Brexit direct in 2016 al tot een vloedgolf aan nieuwe opnames zal leiden.

Tot op heden wordt uitgegaan van een opnamevolume van 1,2 miljoen m² in 2016, een stijging van 10%. Dan is er nog de Amerikaanse vastgoedmarkt. Westplan, dat via niet-beursgenoteerde fondsen voor particuliere beleggers investeert in Amerikaans vastgoed, is bijvoorbeeld als Nederlandse speler actief op deze markt.

Geen gevolgen vastgoed VS

Topman Ewoud Swaak van Westplan stelt dat de gevolgen van de Brexit niet of nauwelijks merkbaar zijn voor Amerikaanse vastgoed. “Zeker niet voor hoogwaardig vastgoed”, aldus Swaak. Wel merkte de topman op dat de Amerikaanse tienjaarsrente mede door de uitkomst van het referendum naar een van de de laagste niveaus ooit zakte.

“Mijn kopers kunnen nu goedkoper geld lenen.” Dit kan volgens Swaak investeringen in commercieel vastgoed opjagen, vooral op lange termijn. Ook zouden vastgoeddeals minder vaak kunnen afketsen. “We doen steeds vaker transacties waarbij kopers niet afhaken.”

Grotere consequenties voorziet Swaak mogelijk voor Amerikaanse dorpen of steden die nauwe (handels-)banden hebben met het Verenigd Koninkrijk. “In deze gebieden kan vastgoed mogelijk op termijn onder druk komen te staan,” aldus de topman, die tevens stelde dat Westplan geen vastgoed heeft in dergelijke steden.

In Europa bleken de investeringen in vastgoed wel teruggelopen mede door onzekerheid over de gevolgen van een Brexit, zo merkte onderzoeksbureau Real Capital Analytics op. In de eerste helft van 2016 daalden de beleggingen in onroerend goed in Europa vergeleken met dezelfde periode in 2015 met 35% tot 107 miljard euro.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober