Column

Private equity doet goede zaken

Wat brengt 2015 voor private equity-partijen? Ze moeten investeren om van hun dry powder af te komen.

Nederlandse participatiemaatschappijen willen het jaar goed beginnen. Afgelopen maand investeerden enkele private equity-partijen in veelbelovende projecten, in de hoop van hun dry powder af te komen.

Welke partijen gaven het startschot? Wie doet wat en waarom? Een overzicht van de private equity-deals die het jaar inluidden. Toegegeven, het is even zoeken naar participatiemaatschappijen die het voortouw durven te nemen.

Private equity wacht nog steeds op het moment dat zij voor betere prijzen ondernemingen kunnen kopen en zitten daarom nog steeds op een grote zak geld. Zal 2015 dan het jaar worden, waarin partijen weer langzaam gaan investeren? Het zou zo maar kunnen.

Interesse in verzorgingsproducten

Januari is nog niet voorbij of er zijn al enkele bijzondere deals geweest. Breed uitgemeten is de aankoop van Koninklijke Sanders door investeringsmaatschappij Egeria. Een andere Nederlandse private equity-maatschappij, Bencis Capital, deed de parfumfabrikant van hand voor enkele miljoenen en weet daar volgens ingewijden een jaarlijks rendement van boven de 15% mee te behalen.

De 6%-omzetstijging die Sanders wist te realiseren in het boekjaar 2012/2013 is voor Egeria in ieder geval een goede basis voor de toekomst, maar uit de deal blijkt ook een toegenomen interesse van private equity in persoonlijke verzorgingsproducten.

Er lijkt een verzamelspel gaande, waarbij investeringspartijen zoveel mogelijk cosmeticafabrikanten willen opkopen om ze te bundelen tot een grote belegging. Als pakket moeten deze bedrijven weer worden doorverkocht.

Verzamelen en bundelen

Die trend zal zich bij Nederlandse private equity-partijen nog wel even doorzetten. Het is een slimme tactiek om vergelijkbare ondernemingen te bundelen tot een belegging: eventuele uitschieters naar beneden of naar boven compenseren het rendement. Bencis Capital deed dit afgelopen jaar bijvoorbeeld ook, met de overnames van online veilinghuizen BVA Auctions en I-deal Overstock.

Doordat private equity-partij Ecart de veilinghuizen aan Bencis verkocht, kan Ecart nu rekenen op een nettorendement van maar liefst 57,3% per jaar. Ecart begint het jaar met een sectorspecifieke investering door de aanschaf van Minox Software uit Veenendaal, een bedrijf dat boekhoudprogramma’s maakt.

De investeerder gaat volgens het FD accenten leggen door zich nadrukkelijk open te stellen voor de informatie- en technologiesector. In korte tijd nam Ecart al meer belangen in IT-bedrijven.

Uitwisseling bedrijven

Opmerkelijk bij deze deals is dat private equity onderling bedrijven uitwisselt. Egeria koopt van Bencis Capital, Bencis van Ecart. Daar komt dit jaar naar verwachting geen verandering in, wat het voor de korteretermijninvesteerders (de strategische kopers) moeilijker maakt om in dergelijke ondernemingen te investeren.

Main Capital en Newion Investments zijn al gespecialiseerde fondsbeheerders in de informatie- en technologiesector en beginnen het jaar eveneens met nieuwe deals. Zij verwerven een meerderheidsbelang in respectievelijk softwarehuis OnGuard en 24iMedia, een ontwikkelaar van tv-apps.

Er gebeurt veel in de it-sector en private equity zoekt naar buitenkansjes, waardoor partijen ook in elkaars vaarwater komen. Van een prijsopdrijvend effect is volgens de directeur van Ecart nog geen sprake, zo geeft hij aan in het FD. “De behoefte aan kapitaal is vele malen groter dan het aanbod.”

Medische sector populair

Ook in de medische sector hebben private equity-partijen in de afgelopen maand hun gezicht laten zien. Zo investeerde DFZ Participaties, een dochter van De Friesland Zorgverzekeraar, in Hemics, dat momenteel een HandScan ontwikkelt. Met het apparaat kan men inzicht krijgen in ontstekingen in hand- en polsgewrichten bij patiënten met reumatoïde artritis.

DFZ Participaties investeert in vroege fase bedrijven die innovatieve oplossingen bieden voor de gezondheidszorg. Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) ziet ook potentie in de HandScan en liet begin dit jaar weten eveneens in het project te investeren.

De investeerder begint het jaar met veel investeringen. NOM financiert sinds deze maand de medische producent PendraCare, die katheters voor onder meer cardiologische, radiologische en urologische toepassingen ontwikkelt en produceert. Het bedrijf moet door de financiering verder groeien.

Het is onduidelijk hoeveel NOM precies op tafel legt voor PendraCare, het bedrag ligt ergens tussen de 200.000 en 2,5 miljoen euro. Middels een achtergestelde lening financiert NOM nu het Groningse IT-bedrijf AttachingIT. Het bedrijf ontwikkelt een systeem waarmee gebruikers snel, eenvoudig en veilig grote hoeveelheden data kunnen ontvangen en verzenden.

Het gaat om een lening van tussen de 50.000 euro en 200.000 euro. NOM investeert in ondernemingen uit het noorden van Nederland, maar die wel een landelijke of internationale insteek hebben.

Grotere rol M&A-markt

De deals zijn mogelijk een voorteken dat durfkapitalisten dit jaar een grotere rol gaan spelen op de fusie- en overnamemarkt. De medische sector en de it-branche springen daarbij het meest in het oog.

Investeerders durven langzaam stappen te zetten en banken zijn weer vaker van de partij, vooral bij de wat grotere deals. Dat belooft wat.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen