Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

Hokuskantoorspokus

Uw leegstaande kantoor omtoveren in een bedrijfsverzamelgebouw kan een oplossing zijn voor leegstand. Waar let u op?

Vastgoedbeleggingsfonds NSI opende deze week het zesde kantoor onder de naam HNK (het nieuwe kantoor). Dit zijn bedrijfsverzamelgebouwen waar kleine, vaak jonge ondernemingen, kleinere kantoren kunnen afnemen en samen de faciliteiten zoals receptie, bar, kantine, kopieerhok et cetera delen.

Bijkomend voordeel: de jonge ondernemers inspireren elkaar en kunnen wellicht onderling ook zaken doen. Dit is voor kleinere bedrijven een goedkope en flexibele manier van huren en voor de vele eigenaren van lege kantoorpanden een ideale manier om de lege meters verhuurd te krijgen.

Wel met een hoop kleinere huurders, maar er is in ieder geval geen leegstand en dus verder prijsverval van het pand. In Amsterdam is Spaces een bekende naam als het gaat om bedrijfverzamelgebouwen, in Den Haag zitten de jonkies in de oude Caballerofabriek en in Rotterdam is Groothandelsgebouwen een bekende verhuurder van kleinere kantoren.

Hoe deze – min of meer gedwongen - minirevolutie in vastgoedland zich voltrekt is goed te lezen is een interessant artikel op de site van Forbes over de Amerikaanse start-up WeWork. Toch is het flexibele kantoor niet bepaald nieuw: Regus doet het al jaren zo.

Zelf een bedrijfsverzamelgebouw?

Waar moet u nu op letten als (mede)eigenaar van een leegstaand kantoorpand dat mogelijk een bedrijfsverzamelgebouw kan worden?

  1. Locatie – Waar staat het kantoor?
    Op een locatie naast de snelweg trekt u een ander soort huurders aan dan in de binnenstad, of dorpskern. Las dat ze namelijk in Cothen op de Veluwe ook een bedrijfsverzamelgebouw hebben.

  2. Voor wie? – heeft dus met de locatie van het pand te maken, maar ook met de mogelijkheden van het pand. Heeft uw pand een zakelijke uitstraling, dan zijn kunstenaars wellicht niet juiste huurdersdoelgroep. Die kunnen beter in dat bohemienpand in de stad, terwijl u wellicht meer succes boekt bij een klein zakelijke huurder.

  3. Wat zijn uw verbouwingsmogelijkheden? Hoeveel huurders kunt u minimaal of maximaal huisvesten? Is er genoeg plek voor gezamenlijke ruimtes? Welke ruimtes passen bij de behoeften van potentiële huurders?

Oja, een oud kantoor hoeft niet perse weer nieuwe werknemers te huisvesten. In Amsterdam west is het oude Elsevierkantoor een Student Hotel geworden, vooral voor internationale studenten, en verderop aan de A10 is het oude Gak-kantoor een appartementencomplex voor starters geworden.

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober