Nieuws

Eneco komt met windobligaties

Eneco gaat particulieren opnieuw in de gelegenheid stellen om te beleggen in een windpark.

Eneco gaat particulieren opnieuw in de gelegenheid stellen om te beleggen in een windpark. De energieproducent brengt 400.000 obligaties uit. 

De windobligaties worden voor 25 euro per stuk aangeboden. Rente op de obligaties is minimaal 2,5%, maar naarmate de wind harder waait kan dat oplopen tot 3,5%. Door de lage prijs van een HollandseWind Certificaat hoopt Eneco de drempel om in te stappen laag te houden. De uitgifte is vooral bedoeld om meer steun voor windenergie te creëren door er een financieel belang aan te koppelen. 

Eneco kwam vorig jaar al met een windobligaties, waarmee beleggers konden investeren in een windmolenpark in Houten. Toen kostte een obligatie vijfhonderd euro. "In Houten wilden we echter ook lokaal draagvlak creëren voor het windpark, via een hoger rendement," aldus een woordvoerder van de energieproducent.

Ook ten opzichte van een concurrerend beleggingsfonds als Meewind is het rendement veel lager. Het fonds Zeewind 1 heeft bijvoorbeeld een verwacht rendement van 7 tot 10% per jaar. "Dat komt doordat bij Meewind mensen aandeelhouder zijn", stelt de zegsman van Eneco tegenover persbureau Novum. "Hierdoor lopen ze meer risico. Bij de Hollandsewind Certificaten word je obligatiehouder, dat levert minder risico op.”

De obligaties die worden uitgegeven zijn gekoppeld aan windpark De Beemden in West-Brabant. Met de opbrengst gaat het energiebedrijf namelijk de lening die is afgesloten voor de bouw hiervan aflossen.

De AFM moet het prospectus van Hollandsewind Certificaten nog goedkeuren. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.