Nieuws

Hulp voor mkb’ers bij zoektocht naar geld

Belangenverenigingen voor het bedrijfsleven en de bankensector hebben een financieringswijzer voor het mkb gelanceerd.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft afgelopen week een project gelanceerd om buiten de banken om kredietverlening aan het mkb weer op gang te krijgen.

Met de zogenoemde financieringswijzer, dat in samenwerking met MKB-Nederland, VNO-NCW en de Nederlandse Vereniging van Banken tot stand kwam, kunnen ondernemers in kaart brengen wat hun financieringsbehoefte is. Ze krijgen daarna tips voor het vinden van passende financiering. Ook is er een meldpunt ingericht voor ondernemers die knelpunten ervaren bij de financiering van hun onderneming. 

“Het is voor veel ondernemers moeilijk om aan financiering te komen, terwijl toegang tot krediet en kapitaal cruciaal is om te kunnen ondernemen en te groeien,” aldus Michaël van Straalen van MKB-Nederland. “Het mkb is van oudsher sterk afhankelijk van bancair krediet, maar er zijn natuurlijk ook steeds meer alternatieve vormen van financiering. Met de vernieuwde site willen we ondernemers daarin wegwijs maken en eraan bijdragen dat ze goed beslagen ten ijs komen, of ze nu bij een bank of andere instelling aankloppen.” Alternatieven voor banken zijn bijvoorbeeld investeringen van institutionele beleggers, crowdfunding en mkb-beurs NPEX. 

Uit eerder onderzoek van TNS Nipo blijkt dat slechts 24% van de mkb'ers goed op de hoogte is van alternatieve financieringsvormen. Bijna de helft van hen heeft nog nooit naar andere soorten financieringen gekeken.

De financieringswijzer maakt deel uit van de vernieuwde Ondernemerskredietdesk, dat in 2009 werd opgericht nadat duidelijk werd dat mkb-ondernemers als gevolg van de crisis steeds moeilijker aan financiering konden komen. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.