Nieuws

Investeerders terughoudend in life science-sector

Investeerders staan niet te springen om te investeren in innovatieve startups en mkb’ers in de life science-sector.

Investeerders staan niet te springen om te investeren in innovatieve startups en mkb’ers in de life science-sector. Op het netwerkevent Dutch Life Science SME Event luidde organisator HollandBIO de noodklok. 

HollandBIO, een belangenvereniging voor de Nederlandse life science-industrie, ziet dat startups en mkb’ers in de life science-sector financiering van projecten als grote uitdaging zien. Het aantal Europese investeringen in deze projecten nam de laatste jaren sterk af. Met name het hoge risicoprofiel, dat gepaard gaat met lange en kostbare ontwikkelingstrajecten, zou investeerders afschrikken. 

"Wij zien veel bedrijven met een kansrijke businesscase die na hun eerste financiering veel tijd verliezen met het aantrekken van vervolgfinanciering,” aldus Annemiek Verkamman, directeur HollandBIO. “Dit kostbare tijdverlies kan een jong bedrijf letterlijk fataal worden.” Verkamman ziet startups en het mkb als ‘de motor van de life science-sector’. 

In een visie op de markt constateert ABN Amro wel een toenemende interesse van Venture Capital in de sector. Het zag investeringen in life science groeien met gemiddeld 5% per jaar. In lijn met deze trend bedragen de investeringen in 2014 200 miljoen euro. De vraag blijft daarbij veel groter dan het aanbod. 

Publieke investeringen daalden tussen 2010 en 2012 met ongeveer 6% per jaar. ABN Amro verwacht dat deze dalende lijn in 2014 omslaat naar een stijgende lijn. "Overheidsinvesteringen zijn cruciaal om daarna ook private investeringen aan te trekken.” 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Waarom startups van de beurs wegblijven