Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

Tips bij het investeren in een familie-start-up

Wat als een familielid bij u komt met de vraag of u wilt investeren in zijn (of haar) start-up? Zeven tips om valkuilen te vermijden.

Wat als een familielid bij u komt met de vraag of u wilt investeren in zijn (of haar) start-up? Wat doet u? Is het een eerste ronde crowfunding en kunt u die 500 euro makkelijk missen en vindt u het niet erg als u er niks voor terug krijgt? Of moet u uw halve (pensioen)spaarpot omkeren voor een investering in een nog vaag plan? Wat zijn de hobbels bij familie-investeren?

Ik heb vanuit huis uit meegekregen dat je nooit met familie of vrienden in zaken moet gaan, want als dat mis gaat ben je je geld kwijt en je familie. Maar voor mensen die het wel overwegen, heeft Merril Lynch heeft een gids gemaakt met handige tips. Dit zijn er alvast een paar:

  1. Als het niks lijkt, doe het dan niet. Een bedrijf van een familielid is nog steeds een bedrijf. Blijf dus zakelijk. Net als bij een lening van de bank of investering van een fonds, hoort bij een investering in een bedrijf in de familie een goede due dilligence. Doe u huiswerk dus en als u denkt dat het niks wordt met de onderneming, doe het dan niet of stap - indien u wel al over de brug bent gekomen met vermogen - bij de eerst volgende mogelijk uit.

  2. Doe het goed
    Blijf uw familielid zien als een zakelijke partij en zorg dat u ook zo gezien wordt. En trek aan de bel als dat veranderd. Een familielid moet net zo betrokken zijn als hij of zij zou zijn als volslagen vreemden het bedrijf zouden runnen. Of als een vreemde het zou financieren natuurlijk.

  3. Betrek er een onafhankelijke buitenstaander bij
    Een onafhankelijke en externe adviseur kan investeerder en startende ondernemer helpen met
    problemen waar zij tegenaanlopen en eventueel bemiddelen bij meningsverschillen.

  4. Structuur en duidelijke rollen
    Zorg dat de ondernemer een duidelijk geformuleerde businessplan heeft met een juridisch bindend contracten. Het is belangrijk dat dat rollen en verantwoordelijkheden van investeerder en ondernemer op schrift worden vastgelegd. Niet gedefinieerde afspraken en vage beloften zijn grote risico's voor een startende onderneming én de investeerder. Als het bedrijfje bijvoorbeeld van uw kind is en hij of zij komt in geldnood, bent u als ouder wellicht sneller geneigd om bij te springen. Door van te voren af te spreken of, wanneer en onder welke condities u dat eventueel zou kunnen doen, schept u vooraf duidelijkheid voor de ondernemer.

  5. Kies de benadering van een bank
    Als uw investering een lening is, zet dan de voorwaarden voor afbetaling op papier. Vraag uzelf af hoe concurrerende leningsvoorwaarden eruit zouden kunnen zien, vraag een offerte aan bij de bank daarvoor. Denk na over wat de start-up werkelijk in staat is terug te betalen over een bepaalde periode, evenals opties zoals converteerbare schuld.

  6. Hanteer een investeringsmaximum
    Veel start-ups blijken
    niet genoeg te hebben aan de eerste ronde financiering en zijn langer verliesgevend dan gedacht. Gaat u dan bijstorten en zo ja, wat krijgt u daarvoor? Aandelen? Spreek dit van te voren af, dat voorkomt pijnlijke gesprekken halverwege de opstartfase. Of dat u de stekker moet trekken uit een veelbelovende onderneming.

  7. Fiscus
    En check hoe uw investering door de fiscus wordt gezien.
Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’