Column

Een tweede huis

Een tweede huis als beleggingsobject. Een goed idee. Maar hoe wilt u daar geld aan verdienen? Tip: kijk eens naar de kasstroom.

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen aan vastgoedbezit: uit waardestijging, de kasstroom of uit belastingvoordelen. Veel beleggers staren zich echter blind op de waardestijging van een pand.

Hoewel dit voor de crisis misschien nog begrijpelijk was, hebben de afgelopen jaren vaak genoeg aangetoond dat vastgoed niet altijd in waarde stijgt. Het zou daarnaast mooi meegenomen zijn als u tussentijds geld weet te verdienen aan uw object, in plaats van enkel bij de verkoop ervan over een tiental jaar.

Kijk daarom heel simpel naar de verwachte kasstroom: doe een behoudende voorspelling van de huurinkomsten en haal daar de kosten van af. Verrassend genoeg kan een redelijk geprijsd huis soms sneller en standvastigere rendementen opleveren dan een wat duurder en luxueuzer object.

Belastingvoordelen

Er zitten tevens enkele belastingvoordelen aan het bezit van een tweede huis. In veel gevallen betaalt u minder belasting, doordat u een lager bedrag kunt opvoeren in box 3 van de inkomstenbelasting. Het is alleen niet altijd even duidelijk hoe dit exact werkt.

Er bestaat namelijk iets als de leegwaarderatio, die u kunt toepassen als op uw tweede woning huurbescherming van toepassing is of als de verhuur voor tenminste twaalf jaar geldt. Afhankelijk van de hoogte van de huur, daalt de waarde in box 3 tussen de 22% en 50%.

Een voorbeeld: De waarde van een verhuurde woning van bijvoorbeeld  450.000 euro komt daarmee voor de belastingheffing in box 3 op een bedrag tussen de 225.000 en 351.000 euro. Dat scheelt u jaarlijks tussen de 1188 en  2700 euro (1,2% x 99.000,- resp. 225.000) aan te betalen belasting in box 3.

Overigens hoeft uw huis niet het hele jaar verhuurd te zijn, om de korting te kunnen toepassen. Opbrengsten uit de huur van uw tweede huis zijn belastingvrij, hetgeen compenseert met het feit dat de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar is.

De hypotheekrente is namelijk alleen bij uw eerste woning fiscaal af te trekken. Het is in ieder geval slim om voorafgaand aan de aanschaf met een belastingadviseur rond de tafel te zitten of u geld kunt besparen op belasting.

Nadelen

Het is ook verstandig de mogelijke nadelen van een tweede woning in kaart te brengen. Zo heeft u bij leegstand geen huurinkomsten en zelfs bij een tijdelijk huurcontract krijgt u een onwillige huurder niet zo makkelijk uit uw woning. Het is dan ook aan te raden om uw pand te verhuren aan iemand die u kent.

Wie een huis rendabel wilt verhuren, moet soms veel geld vragen. Zeker om aan alle maandlasten te voldoen, die door het gebrek aan hypotheekrenteaftrek al snel 30 tot 40% hoger kunnen zijn. En de onderhoudskosten mag u natuurlijk niet vergeten.

Ook kan er een waardedaling van het onroerende goed plaatsvinden, waardoor de opbrengst uit (gedwongen) verkoop erg kan tegenvallen. Hoewel belastingvoordelen en waardestijgingen bijdragen aan (bescheiden) rijkdom op de lange termijn, is kijken naar de kasstroom het belangrijkst.

Met cash betaalt u de rekeningen en het rendeert op uw bankrekening. Als uw vastgoed geen inkomsten genereert, is het ook niet mogelijk om de hypotheek af te betalen. In het ergste geval verliest u het beleggingsobject en is uw gehoopte rendement verder dan ooit.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.