Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

Over exits en pizza's

Twitter is een goed voorbeeld van een droomexit voor investeerders. En de IPO-markt tekt aan. Wat dacht u van pizza per vliegtuig?

Kijk zo moet het, venture capital-investeerders (en financiers van alle eerdere ontwikkelingsstadia van bedrijven), een goede exit. Gisteren ging Twitter naar de beurs en investeerders en medewerkers in en van het bedrijf van het blauwe vogeltje zijn steenrijk geworden. Twitter heeft 70 miljoen aandelen naar de beurs gebracht. Daarmee haalde het bedrijf 1,82 miljard dollar op. De koers van Twitter steeg 73% van de IPO-prijs van 26 dollar naar bijna 45 dollar.

Oprichters Evan Willams (belang 10,4%) is nu 2,56 miljard dollar waard en Jack Dorsey (4,3%) heeft (op papier) nu 1, 05 miljard dollar. Beleggingsfirma's Rizvi Traverse heeft 3,82 miljard dollar verdiend aan de beursgang en DST Global 1,07 miljard dollar, aldus de LA Times.



Kassa. Wie had ooit gedacht dat een platform dat berichtjes van 140 tekens faciliteert, zo'n succesverhaal zou worden? En er komen nog meer van zulke exitmogelijkheden voor investeerders.

In de Verenigde Staten is de IPO-markt duidelijk herstellende. Twitter niet meegerekend steeg het aantal bedrijven dat naar de beurs ging tot nu toe met 50% ten opzichte van vorig jaar. Hiermee lijkt de IPO weer terug als exitmogelijkheid voor investeerders van het eerste en tweede uur. Nu Europa nog. Voor investeerders staat of valt een goede belegging met een goede exitstrategie. Immers, een bedrijf volop in de groei keer doorgaans geen dividend uit als tussentijdse betaling aan investeerders. De meeste investeerders moeten het rendement volledig uit de verkoop van hun belang halen.

Wel of geen exitstrategie?
Maar succesvolle ondernemers moeten eigenlijk helemaal een exitstrategie hebben, zo stond vorig jaar in Forbes. Ja, klopt wel een beetje. Zij moeten zich vooral richten op het succesvol maken en houden van een bedrijf en niet afgeleid worden door het superjacht dat ze straks wel of niet kunnen kopen met de opbrengst van dat bedrijf. Focus.

Een goede ondernemer houdt echter wel de continuiteit van zijn bedrijf in de gaten, dat is belangrijk voor alle stakeholders (klanten, personeel, leveranciers, investeerders et cetera). En een goede investeerder houdt die ondernemer weer in de smiezen. Leuk artikel over de vier D's die de bedrijfscontinuiteit zeker bedreiden (death, disability, divorce en departure) en zorgen voor een ongewenste exit van ondernemer én investeerder.

Maar waar zijn, nu Twitter een volwassen beursbedrijf is, nog die beleggingen te selecteren die mogelijk zo'n klapperexit geven? Wat is een nieuwe Twitter in de dop? Een bedrijfsmodel dat net zo onwaarschijnlijk lijkt als Twitter ooit leek? Om nog even wat ideeën in perspectief te plaatsen.

Paypal werd bij de lancering in 1999 gekozen in de top tien slechte ideeën van 1999. Ook geloofde bijna niemand in het startende Microsoft en werden Google en Instagram helemaal als belachelijke plannen gezien bij de start. Al die mensen die dat toen dachten, zullen zichzelf nu eeuwig voor de kop slaan. Of heeft u wel eens gehoord hoe investeerders reageerden op de ganzenpolitie of houten puzzels? Ook heel vermakelijk om nu terug te lezen.

Pizza per vliegtuig
Wat dacht u van investeren in drones? Bedrijven met businessplannen die met drones te maken hebben genoeg. Venture capital zit er bovenop. Stelt u zich voor dat uw pizza straks bezorgd wordt door zo'n onbemand vliegtuigje, dat nu vooral wordt gebruikt voor spionage en bommen. Ik zou de deur niet open durven doen, denk ik.

Daarnaast zie ik elke dag wel een nieuw crowdfundingidee langskomen. Van beleggen in een autocoureur tot in kunst bij de Hollandse Hermitage. Leuke ideeën, maar meestal vooral liefdadigheid verpakt als investeringsidee. Wat u van uw geld terugziet is in ieder geval geen nieuw geld, hooguit iets vermakelijks.

 

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’