Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Meer aanbod kansarme kantoren

Het aanbod van kansarme kantoren is volgens DTZ in 2012 met 7% toegenomen tot 2,8 miljoen m2.

Het aanbod van kansarme kantoren is in 2012 met 7% toegenomen tot 2,8 miljoen vierkante meter. Dat blijkt uit de VastgoedVisiekaart 2013 van DTZ Zadelhoff.

De stijging komt doordat een deel van het kanshebbende aanbod van 2012 nu drie jaar of langer wordt aangeboden en daardoor als kansarm wordt gekwalificeerd.

Op 1 januari werd 7,9 miljoen vierkante meter kantoorruimte aan de markt aangeboden. DTZ kwalificeert daarvan:

  • 16% als kansrijk (1.300.000 m2)
  • 49% Als kanshebbend (3.800.000 m2)
  • 35% als kansarm (2.800.000 m2)

Het aandeel kansrijk aanbod is ten opzichte van vorig jaar licht gedaald. Dit komt doordat veel transacties van het afgelopen jaar uit dit segment afkomstig zijn en doordat weinig nieuw en bestaand kansrijk aanbod op de markt beschikbaar komt. Van de kantooropname in 2012 blijkt 51% gerealiseerd in kantoren die door DTZ Zadelhoff als kansrijk zijn bestempeld, 44 procent in kanshebbend en 5% in kansarm vastgoed. Dit bevestigt volgens DTZ dat het perspectief op het vinden van een gebruiker in de huidige markt per kantoor zeer verschillend is.

Met deze driedeling is volgens DTZ aangetoond dat het van groot belang is de kantorenmarkt niet over één kam te scheren, maar oog te hebben voor de kwalitatieve verschillen in het aanbod. De verhuurkans van een kantoor dat aan de markt wordt aangeboden, wordt groter naarmate het beter scoort op zowel marktspecifieke, locatiespecifieke als objectspecifieke kenmerken.

Kansrijk aanbod wordt zelfs steeds schaarser. "Met deze wetenschap liggen er, ook in de huidige markt, kansen om te investeren in kanshebbend vastgoed, dat door een kwaliteitsimpuls naar kansrijk vastgoed kan worden getransformeerd", aldus DTZ.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.