Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

INREV: Niet-genoteerde vastgoedfondsen in trek

Bijna 43% van de professionele beleggers wil in 2013 investeren in niet-genoteerde vastgoedfondsen met een hoger risico-rendementprofiel.

Voor het eerst sinds de financiële crisis, durven institutionele vastgoedbeleggers weer risico’s te nemen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van INREV onder beleggers naar hun intenties voor 2013.

Bijna 43% heeft de intentie om te investeren in niet-genoteerde vastgoedfondsen met een hoger risico-rendementprofiel. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2012.

Deze zogenoemde ‘value added’ fondsen blijken het meest in trek onder institutionele beleggers uit Duitsland en Scandinavië. Onder Nederlandse beleggers zijn de laagrisicovolle core-fondsen nog altijd favoriet, al maken ook zij een draai.

Interessante ontwikkeling
Vorig jaar koos nog bijna 92% van de Nederlandse beleggers voor core, tegen 72% nu. Het aandeel van value added en opportunistische fondsen steeg in Nederland van 9 naar 18%.

Ondanks de toegenomen risicobereidheid in heel Europa blijven core-fondsen met 50% ook in 2013 de dominante stijl. INREV spreekt over de verhoogde risicobereidheid als een interessante ontwikkeling. INREV is de Europese brancheorganisatie voor niet-beursgenoteerd vastgoed.

Uit de studie blijkt verder dat een meerderheid van de beleggers (56%) dit jaar verwacht zijn allocatie naar vastgoed binnen de totale beleggingsportefeuille te verhogen. Als belangrijkste redenen worden diversificatie en het rendement genoemd.

Hoge score
Grote beleggers zijn in hoge mate geïnteresseerd in joint ventures en clubdeals. Bijna de helft (47%) verwacht zijn beleggingen in dergelijke vehikels te verhogen. Slechts 3% wil dat terugschroeven.

Van de Nederlandse beleggers verwacht 42% te beleggen in joint ventures en clubdeals. Van de respondenten denkt 45% dit jaar te investeren in niet-beursgenoteerd vastgoed. Driekwart van de Nederlandse beleggers verwacht dat zelfs, waarmee Nederland het hoogst scoort in Europa.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.