Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

‘Opname in EPRA-index geeft aandeel boost’

Bij opname in een FTSE EPRA/ NAREIT-sectorindex zien beursgenoteerde vastgoedbedrijven hun beurskoers stijgen.

Bij opname in een FTSE EPRA/ NAREIT-sectorindex zien beursgenoteerde vastgoedbedrijven hun beurskoers en handelsvolumes permanent stijgen. Tot die bevinding komen onderzoekers van de Britse Universiteit van Reading.

Volgens de onderzoekers hebben vastgoedbedrijven die in een EPRA-index worden opgenomen een gemiddeld langetermijneffect van 13% koersstijging en permanent hogere handelsvolumes. Omgekeerd zagen bedrijven die uit een index werden verwijderd hun beurskoers en volumes dalen. Maar de prijsdalingen (-3%) waren minder groot dan de stijging bij opname in de index. De onderzoekers kwamen ook tot de conclusie dat opname in of verwijdering uit een index geen significant effect had op de volatiliteit van de beurskoers of op de winst per aandeel van het bedrijf.

Een team van het aan de Universiteit van Reading verbonden ICMA Centre onderzocht de impact op koers en handelsvolume op basis van een steekproef van 400 veranderingen in de samenstelling van de EPRA-indices sinds 1999. De studie werd uitgevoerd in opdracht van EPRA, de Europese brancheorganisatie voor beursgenoteerd vastgoed. De resultaten werden bekendgemaakt tijdens het jaarcongres van EPRA, dat vorige week donderdag en vrijdag plaatsvond in Berlijn.

In de studie komen duidelijk de effecten naar voren van arbitrage in de periode voorafgaand aan de aankondiging van indexwijzigingen door EPRA. De criteria voor opname in een EPRA-index zijn namelijk openbaar, evenals de data waarop wijzigingen worden aangekondigd. De onderzoekers ontdekten dat de meest significante koersbewegingen en volume-uitschieters plaatsvonden op de dagen voorafgaand aan de aankondiging van een indexwijziging.

Onderzoeksleider Chris Brooks van het ICMA Center: ‘Marktpartijen weten dat een bepaald bedrijf in de index zal worden opgenomen en oefenen koopdruk uit op de dagen voorafgaand aan de opname. Op de dag zelf is het rendement praktisch nul.’

De in samenwerking met FTSE en NAREIT gepubliceerde EPRA-indices, die ook in Vastgoedmarkt worden gepubliceerd, zijn de toonaangevende benchmarks voor beursgenoteerde vastgoedbedrijven wereldwijd. Deze indices vertegenwoordigen een totale marktkapitalisatie van 1.000 miljard dollar en worden gebruikt om algemene markttrends wereldwijd te volgen. Bedrijven die aan bepaalde kapitalisatie-, liquiditeits- en verslagleggingeisen voldoen, komen in aanmerking voor opname in een index die overeenkomt met hun geografische of sectorprofiel. Wijzigingen in de samenstelling van de indices worden elk kwartaal op vaste data aangekondigd en doorgevoerd.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.