Column

Investeren in Duits vastgoed: bent u op tijd?

Steeds meer beleggers zijn - bij gebrek aan rendement in Nederland - geïnteresseerd in Duits vastgoed, maar is de koek niet bijna op?

Nu het vertrouwen in de Nederlandse vastgoedmarkt tot een nulpunt is gedaald, zoeken beleggers massaal hun heil buiten de grenzen. Duits vastgoed wordt al een tijdje bestempeld als ‘veilige haven’ voor beleggers die door de crisis in de eurozone risico-avers zijn geworden.

Steeds meer beleggers raken dus geïnteresseerd in Duits vastgoed, maar is de koek niet al bijna op? Investeerders zien wel wat in Duitsland nu de huizenprijzen stijgen en de hypotheekrente laag blijft. Daarnaast blijkt uit cijfers van het Duitse federale bureau voor de statistiek dat de economie in Duitsland op kwartaalbasis verder is gegroeid.

Pensioenfondsen, open-endvastgoedfondsen en verzekeraars zijn net als particuliere beleggers vooral geïntereseerd in bestaande objecten in steden als Hamburg, München, Frankfurt en Düsseldorf. Deze verkiezen zij boven nieuwe, risicovolle projecten.

Vertrouwen
De keerzijde van de toegenomen interesse in onze oosterburen, is dat fondsen in Nederland maar weinig van de grond krijgen, omdat er niet genoeg kapitaal binnenstroomt. Het gebrek aan vertrouwen wordt gevoed door de negatieve krantenkoppen die dagelijks te lezen zijn.

Het glas in Nederland is duidelijk halfleeg en op dit gebied pakt Duitsland een voorsprong. Positieve berichten beheersen namelijk het Duitse medialandschap, zo vindt ook Frits Panhuyzen, directeur van SynVest. Hun German RealEstate Fund investeert in Duits vastgoed met een laag risico, bijvoorbeeld winkels en woningen. “In Duitsland staan kranten nog steeds vol met positieve berichten,” zegt Panhuyzen.

“Natuurlijk schrijven zij over de enorme voorraden in de auto-industrie en de afgenomen werkgelegenheid, maar de teneur is anders. Dat stimuleert het vertrouwen van de belegger.”

Daarnaast steekt de Duitse markt anders in elkaar dan de Nederlandse. “De markt is niet transparant en lokale professionals weten vaak veel meer dan de gemiddelde belegger,” aldus Panhuyzen. Het Kadaster is in Duitsland niet openbaar, waardoor beleggers niet kunnen zien wie de eigenaar is van een aangeboden object.  Er ontstaat een andere manier van zaken doen. Vastgoed kan in een laat stadium zonder juridische consequenties nog aan iemand anders worden verkocht.”

Voormalige DDR heeft de toekomst 
Wellicht is geen nieuws beter dan slecht nieuws. Beperkte kennis van de Duitse markt weerhoudt de belegger er immers niet van om massaal in vastgoed te investeren. Het brengt ons terug naar de hoofdvraag: is de koek niet bijna op? Is het voor de belegger niet al te laat om zich nu nog te richten op de Duitse vastgoedmarkt? 

“Het is inderdaad te laat om panden te kopen in bijvoorbeeld Berlijn,” zegt Panhuyzen. “Daar zijn prijzen in de laatste jaren 30 tot 40% gestegen.” Hij verwacht dat prijzen verder stijgen, maar zeker niet met hetzelfde tempo als de afgelopen vijf jaar.

SynVest ziet vooral toekomst in de voormalige DDR, een gebied waar Duitsers zelf hun vingers niet aan durven te branden. Na de hereniging van Duitsland is er namelijk veel in dit gebied geïnvesteerd, maar dit leverde niet altijd successen op. Oost-Duitse bedrijven waren hopeloos verouderd en de verkoop van staatsbedrijven aan beleggers kostte eigenlijk alleen maar geld. 

“Duitse banken financieren liever geen projecten in het Oosten, maar dat zie ik zelf heel anders. In Oost-Duitsland wordt ook geleefd en gewinkeld," zegt Panhuyzen.

Jos Westra van Hanzevast merkt op dat de toegenomen interesse in Duits vastgoed voelbaar is in de markt. Vooral bij kwaliteitsvastgoed blijven de rentes laag en stijgen de prijzen. De mogelijkheden om te investeren in steden als Berlijn, Hamburg en München acht Westra eveneens klein.

Bremen, Dortmunt en Munster zijn nog wel begaanbaar voor de belegger. Daar zijn huurprijzen nog steeds laag, aldus Westra.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.