Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

JLL: helft bankfilialen weg in 2020

In 2020 is de helft van de huidige vestigingen van consumentenbanken in volgroeide markten overbodig. ...

In 2020 is de helft van de huidige vestigingen van consumentenbanken in volgroeide markten overbodig. Hier staat een stijgend aantal filialen van consumentenbanken tegenover in opkomende economieë, zoals Brazilië, China en India. Dat concludeert Jones Lang LaSalle (JLL) in het rapport Retail 2020.

Uit het rapport blijkt dat de wereldwijd toenemende vraag van consumenten naar innovatie en flexibele dienstverlening consumentenbanken stimuleert te veranderen. Daarnaast geven consumenten aan dat zij behoefte hebben aan aanwezigheid van banken op retaillocaties. Beide aspecten hebben grote invloed op de huisvestingskeuzes die banken maken. Vooral in volgroeide markten voeren consumentenbanken substantiële wijzigingen door in hun bestaande netwerken van vestigingen.

Robert Bonwell, CEO Emea Retail bij Jones Lang LaSalle licht toe: ‘De ‘perfect storm’ waarmee de bankenwereld kampt, raast onverminderd voort. Er blijft sprake van toenemende regulering, wetgeving en controles. Desondanks is er ruimte bij consumentenbanken om de potentie van hun vastgoednetwerken, die binnen de retailsector het minst zijn benut, in te vullen.’

Met nieuwe retailformules en nieuwe technologieën kunnen consumentenbanken de efficiency van bestaande vastgoedportfolio’s verhogen, zich in nieuwe markten begeven of hun concurrentievoorsprong vergroten, meent Bonwell. ‘De uitdaging is ervoor te zorgen dat het versnellen van vastgoedveranderingen bij consumentenbanken hoge prioriteit blijft houden en de aandacht krijgt die nodig is.’ Van oudsher was een uitgebreid kantorennetwerk het enige verkoop- en servicekanaal van een consumentenbank. De snelle opkomst van telefonisch, online en nu ook mobiel bankieren zorgt voor steeds snellere veranderingen en innovatie in zowel de retail- als de bankensector.

Hoewel nieuwe spelers nog steeds fysieke vestigingen openen, blijkt uit ons onderzoek dat in de meeste markten in Noord-Amerika en Europa sprake is van een overschot aan bankkantoren. JLL verwacht dat in 2020 door afslanking en de toepassing van technologie 50 procent van de consumentenvestigingen in deze markten in hun huidige hoedanigheid overbodig is.

Te omvangrijke kantorennetwerken zijn niet van vandaag op morgen verdwenen, maar ze worden één voor één afgestoten zodra de huurcontracten aflopen. Voor internationale consumentenbanken ligt de uitdaging volgens JLL in de huidige ‘multi-channel’-wereld in het actief beheren van hun bestaande vastgoedportfolio. Vervolgens is het van belang te bepalen of locaties kunnen worden gehandhaafd of dat het nodig is nieuwe vestigingen te openen. De nadruk komt nadrukkelijker te liggen op de juiste locatie, de juiste omvang en de juiste prijs.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.