Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Olie en AEX: Correlatie is keuze!

Steeds weer AEX 450 en olie 45: scheelt komma, maar wie correlatie wil, kan 'm krijgen. Lesje grafieken manipuleren. Filmpje!

 

AEX steeds maar weer 450 en olie steeds maar weer 45 (dollar). Dat brengt ons op snode plannen. Correlatie AEX en de olieprijs? Geen idee, maar waar een wil is, is een weg. Een lesje grafieken manipuleren in Reuters met Arend Jan Kamp: 

 

 

Hier eerst de gemanipuleerbare grafiek (klik voor groot) die we in het filmpje laten zien: 

 

 

Of wilt u hem zo hebben? Iets minder mooi, toch? Verzoekjes onder in de comments :-)  

 

 

En dit is de échte grafiek, waarbij we de koers op 31 december 2015 op 100 hebben geïndexeerd in euro's. Daardoor ziet u de werkelijke koersprestatie in procenten. Inderdaad, correlatie is een keuze! Of niet dus. 

 

 

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.