Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

De ultieme veilige haven

Warren Buffett kan zeggen wat hij wil over goud... Beleggers, die verwachten dat de beurs corrigeert, kopen goud.

De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett heeft een diepe afkeer van beleggen in goud. Daar gelooft hij echt totaal niet in. Tijdens een speech aan de universiteit van Harvard omschreef hij goud ooit als een product dat ergens in Afrika of een andere locatie uit de grond wordt gehaald, vervolgens wordt gesmolten om uiteindelijk in een nieuw gegraven put te worden gestopt, waar het door grote groep betaalde bewakers moet worden beschermd.

Buffett geeft toe dat goud een aantal beperkte industriële en decoratieve toepassingen heeft, maar dat verantwoordt volgens hem niet de belangrijke rol die het edelmetaal in onze economie heeft.

Goud wordt volgens hem alleen gekocht in de hoop dat anderen bereid zijn er later een hogere prijs voor te betalen. Daar is natuurlijk niets mis mee. Wie een aandeel koopt, hoopt op hetzelfde. Verschil is natuurlijk wel dat goud geen productie genereert en geen dividend uitkeert.

Tot zover de klaagzang van Buffett.

Dat goud nog altijd zo een belangrijke rol speelt in onze economie in het algemeen en op de financiële markten in het bijzonder heeft wel degelijk gegronde redenen.

Goudargumenten

  1. De goudhype is niet van de laatste tijd. Voordat de mens kon schrijven, werd goud al als waardevol gezien.

  2. Bijzonder aan goud is dat de waarde niet afhankelijk is van de prestatie van een tegenpartij.

  3. Goud beschermt tegen inflatie. Overheden kunnen de waarde van geld laten dalen. Bedrijven kunnen de hoeveelheid aandelen in omloop verwateren. Maar goud is van nature schaars, dus niet aan inflatie onderhevig. De vuistregel is dat de goudhoeveelheid ieder jaar met 1 tot 2% toeneemt. Met name beleggers die vrezen dat het monetaire verruimingsbeleid van de centrale banken het bestaande geld uiteindelijk zal slopen, zijn massaal in goud gestapt.

  4. Goud wordt gezien als de ultieme veilige haven tijdens beursschokken. Toen de financiële markten in 2008 en 2009 richting afgrond gleden, kabbelde de goudprijs onverstoorbaar omhoog. Hoe lager het vertrouwen in beurs en economie, hoe groter de kans op een goudprijsrally.

  5. Goud is voor beleggers een perfect spreidingsinstrument. Als aandelen dalen, heeft de goudprijs juist de neiging om te stijgen. Volgens een rapport, opgesteld door de Amerikaanse ex-minister van financiën Larry Summers, is het verwachte rendement op goud 22% als de kapitaalmarkten met 2% dalen. Gaan deze markten daarentegen met 10% omhoog, dan gaat de goudprijs juist met 8% omlaag.

  6. Goud rendeert. In de afgelopen twintig jaar is de goudprijs meer dan verdrievoudigd. Op het moment van schrijven betalen beleggers 1335 dollar voor en ounce goud. Dat is weliswaar bijna 30% minder dan de laatste top eind 2011, maar ruim 20% meer dan begin dit jaar.

Gemiddeld +8%

Luca Paolini, hoofd beleggingsstrategie van het Zwitserse beleggingshuis Pictet AM, is in ieder geval enthousiast over goud. Volgens berekeningen van Pictet AM zal de goudprijs de komende vijf jaar gemiddeld met 8% stijgen. Weinig andere beleggingen gaan het volgens Paolini beter doen.

De verwachting van Pictet AM is voor een belangrijk deel gestoeld op de verwachte ontwikkeling van de dollar. Volgens Pictet is de dollar ten opzichte van de euro 20% overgewaardeerd en moet dus gaan dalen.

Aangezien een dalende dollar altijd goed is voor de goudprijs ligt een stijging van de laatste voor de hand

Goudbelegging

De simpelste en goedkoopste manier om in goud te beleggen is het kopen van een ETF die nauwgezet de goudprijs volgt. Een voorbeeld daarvan is de ETFS Physical Gold, die in euro’s wordt afgerekend en op de Euronext Amsterdam een notering heeft.

Dit zijn de kerncijfers:

  • Koers: 114,8 euro
  • ISIN: E00B1VS3770
  • ?Rendement 2016: 22%
  • Rendement laatste 3 jaar: +5,9% gemiddeld per jaar
  • Rendement laatste 5 jaar: -2,3% gemiddeld per jaar
  • Kosten: 0,39%
  • Koersbeweeglijkheid: 17,2

Peildatum: 23 september 2016

 

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.