Nieuws

Sterke groei duurzame crowdfunding

Duurzaam beleggen via crowdfunding: financieel rendement én voldoening?

Volgens het duurzame crowdfundingplatform Oneplanetcrowd, is er een sterke toename te zien in het verstrekken van krediet aan duurzame ondernemers. Zo verstrekte het platform zelf in de eerste helft van 2016 ruim 4 miljoen euro aan ondernemers (twee keer zo veel als in dezelfde periode in 2015).

Bij duurzaam beleggen spelen de effecten van het ondernemen op milieu en maatschappij een belangrijke rol en het rendement doet niet onder voor gewoon beleggen. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) stelt zelfs dat duurzame bedrijven mogelijk op termijn winstgevender zijn dan niet-duurzame bedrijven:

“Men kan zelfs stellen dat duurzame ondernemingen beter voorbereid zijn op de toekomst (milieueisen, nieuwe regelgeving) en hun beleid en organisatie beter op orde hebben. Ze zijn daardoor op termijn mogelijk zelfs winstgevender.”

Crowdfunding an sich is in de afgelopen vijf jaar explosief gegroeid: in de eerste helft van 2016 werd er liefst 86 miljoen euro geïnvesteerd in crowdfundingprojecten in Nederland.

En omdat investeerders via crowdfunding investeren in projecten waar ze affiniteit mee hebben, neemt ook de interesse in duurzame crowdfundingprojecten toe. De belegger investeert in zelf gekozen projecten met sociale of duurzame impact, staat in verbinding met de persoon achter de onderneming en weet precies wat er met zijn geld gebeurt.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’