Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik relativeren, tegenwicht bieden en zo mogelijk de andere kant van de medaille laten zien."

Als de Eurostoxx 50 valt...

Door de hoge volatiliteit is de Eurostoxx 50 een mooi index voor gestructureerde producten. BNP maakte er twee. Wat is de beste keuze?

De Eurostoxx 50 (ES50) is een populaire aandelenindex. In ieder geval bij de makers van gestructureerde producten. Duitsland is verreweg de grootste markt van beleggingsstructuren. Momenteel zijn er meer dan 550.000 producten aan de beurzen van Frankfurt en Stuttgart genoteerd.

Daarvan zijn er meer dan 50.000 met ES50 als onderliggende waarde. De DAX als onderliggende waarde is met 80.000 producten nog net iets geliefder.

ES50 is een mooie index voor gestructureerde producten omdat de volatiliteit relatief hoog is. Datzelfde geldt voor het dividendpercentage van ruim 3,5%. Door de hoge volatiliteit zijn opties met voorwaardelijke rendementsgaranties goedkoop, en daarmee de structuren die met deze opties zijn gebouwd.

Lagere koersen?

Het hoge dividend maakt dat callopties goedkoper zijn, terwijl voor geschreven putopties meer wordt ontvangen. In Nederland is BNP Paribas actief met de uitgifte van gestructureerde producten, waaronder ook met ES50 als onderliggende waarde.

De condities van de structuren kunnen, door de genoemde factoren, aantrekkelijk zijn. Daaronder zijn producten die een hoog rendement kunnen bieden als de onderliggende index niet te veel daalt. Maar wat moet de belegger als hij verwacht dat het komende jaar de index wel een flinke opdoffer kan krijgen?

Niet in aandelen beleggen, is dan de logische keuze. Maar van de alternatieven (obligaties) wordt een belegger ook niet vrolijk. BNP Paribas dacht in juli beleggers te moeten bedienen met twee producten die een positief rendement kunnen geven, ook als de Eurostoxx 50 de komende twaaf maanden een flinke smak maakt.

1. Rendementcertificaat op ES50

Ten eerste kwam de Franse bank met een Rendement Certificaat op ES50 dat afloopt in juni 2017. De uitgifteprijs van het certificaat was 28,58 euro. De maximale aflossing op 29,72 euro vindt in juni 2017 plaats, op voorwaarde dat ES50 tot het einde van de looptijd niet op of onder 1700 punten noteert.

Op het moment van uitgifte stond de index op 2933 punten. Dat betekent dat de ES50 tot 42% mocht dalen om de aflossing op 29,72 euro te garanderen. Ten opzichte van de uitgifteprijs zou dat een rendement van 4,0% betekenen.

Geen spectaculair percentage, maar als ES50 met in juni 2017 met 30% zou zijn gedaald, en tussentijds de 1700 niet geraakt heeft, is de belegger met 4% heel wat beter af dan de belegger in de index. Die indexbelegger zou overigens wel een aantal procenten dividend incasseren.

Mocht de gedurende de looptijd ES50 wel minstens één keer de 1700 punten raken, dan lost het rendementcertificaat af op de stand van ES50, gedeeld door 100. Dus op een eindstand van de index op 1600 punten, is de aflossing van het certificaat op 16 euro.

Het verlies voor de certificaatbelegger ten opzichte van de uitgiftekoers is dan 44%. De index zelf zou dan gedaald zijn met 45,4% ten opzichte van het moment van uitgifte.

2. Klik en klaar op ES50

Voor wie de beschermingsgrens van 1700 niet laag genoeg vindt, bracht BNP Paribas bijna op hetzelfde moment een 10% Klik & Klaar Note uit op ES50. De K&K note heeft een maximale looptijd tot en met 2021, maar kan jaarlijks in juli vervroegd worden afgelost.

Die aflossing vindt plaats als ES50 op de peildatum op of boven 2800 punten staat. Naast de (vervroegde) aflossing krijgt de belegger 10% voor elk jaar dat de note heeft uitgestaan. Dus als in 2017 de index lager dan 2800 noteert, maar een jaar later, in 2018, de index wel op of boven dat niveau staat, is de (vervroegde) aflossing op 120%.

Indien gedurende de looptijd de index op geen enkele peildatum op of boven de 2800 noteerde, volgt in 2021 de eindaflossing. Bij een stand van 2800 punten of meer is de aflossing op 150%.

Bij een eindstand onder dat niveau kan de aflossing op 100% zijn, maar dan mag gedurende de gehele looptijd ES50 niet lager dan 1425 punten hebben genoteerd. Een flinke bescherming tegen mogelijk toekomstig zwaar weer op de beurs.

Beste keuze?

Met een potentieel rendement van 10% als de note na één jaar wordt afgelost, is het rendementspotentieel heel wat beter dan dat van het rendementcertificaat, terwijl het beschermingsniveau met de grens op 1425 ook nog eens gunstiger is.

Maar let op het volgende:

  1. De (potentiële) looptijd van de note is veel langer dan dat van het rendementcertificaat. Er is derhalve veel meer tijd dat de index onder de beschermingsgrens komt.

  2. De klik en klaar-note levert pas resultaat als de index op één van de peildata boven de 2800 punten staat. Het certificaat geeft ook rendement als de index fors is gedaald, tot de ondergrens van 1700 punten.

  3. Het jaarrendement van 10% (ten opzichte van de uitgiftekoers) is alleen haalbaar bij (vervroegde) aflossing na één jaar. Als bijvoorbeeld pas op de einddatum (2021) de index boven 2800 punten staat, is de aflossing op 150%. Het effectieve jaarrendement is dan "slechts" 8,5%.

Flink hoger

Inmiddels staat ES50 flink hoger ten opzichte van het moment van uitgifte van de beide notes. Voor het rendementcertificaat betaalt u inmiddels 29,17 euro, waardoor het resterende maximale rendement 1,9% is tot en met juni volgend jaar.

Dat is wel heel mager voor een product waarop toch een flink verlies geleden kan worden als het misgaat met de index. De note heeft mijns inziens nog wel aardige perspectieven voor de belegger. De actuele koers van het certificaat is 103,4%.

De aflossing op 110% in juli volgend jaar bij een ES50 stand op of boven 2800 punten zou een effectief rendement betekenen van 6,4%. Vanaf de actuele stand van 2980 punten mag de index met 6% dalen om dat rendement te incasseren.

Staat de index volgend jaar onder dat niveau, dan ontstaan er nieuwe kansen in de opeenvolgende jaren, met de bescherming tot een daling op 1425 punten als prettige bijkomstigheid.

Even geduld...

Vindt u deze producten interessant dan hoeft u ze natuurlijk niet direct aan te schaffen. As de beurs de komende tijd wat zou terugvallen, lopen de koersen weer richting die van de uitgifteprijzen en worden de rendementsperspectieven beter (met natuurlijk wel een beperktere bescherming vanaf het op dat moment lagere indexniveau).

Hoe dan ook, bedenk bij aankoop van de producten dat u een debiteurenrisico loopt op de uitgevende instelling, in dit geval BNP Paribas (S&P: A)

Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.