Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI.

Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenconstructies, waarin hij zijn sporen heeft verdiend in leidinggevende functies bij diverse grootbanken. In zijn artikelen voor IEX.nl maakt hij veelvuldig gebruik van technische analyse, maar vaart hier niet blind op.

Cees Smit kijkt terug op een langdurige ervaring op de Amsterdamse markten, die dateert van voor de crash van 1987. Hij was lid van verschillende adviescommissies van Amsterdam Exchanges en doceert voor diverse opleidingsinstituten. Hij schrijft al zijn columns op persoonlijke titel.

De beer is terug

Zo, ik heb weer een frisse blik op de beurs. Toch is mijn mening niet veranderd. Nog een kleine daling en ik krijg een officiële verkoop.

Na mijn kleine drie weken vakantie op de Antillen, waar je op sommige plekken gewoon ouderwetse guldens hebt en je voor een dollar per liter je tank vol gooit, kan ik weer met een frisse blik naar de beurs kijken.

Hoewel fris… Want ondanks de rust en zon is mijn mening over de totale beurs gebaseerd op de komende Amerikaanse verkiezingen, de extreme rentes en de bizar scheve verhouding van welvaart nog niet echt gewijzigd. Het is niet de vraag of de koersen fors gaan corrigeren maar alleen wanneer.

Als u nadenkt over een rente van nul of zelfs negatief, dan weet u dat we of door nog lagere rente een probleem krijgen (de geld uitleners zullen stoppen om hun kapitaal ter beschikking te stellen) of door stijgende rente (een daling van de obligaties en het toenemen van de rente lasten).

Biggest Bubble

De bekende hedgefundmanager Paul Stinger gebruikte de volgende termen: “dat we allen in het donker leven” in de huidige markt. (Immers niemand weet hoe en wanneer dit renteprobeersel eindigt.) De bondmarkt was volgens hem “broken” (defect).

Ook zei hij: Er zal een “sudden sharp intense and large end” komen aan het renteverhaal. Dit laatste maar ook de andere uitspraken hadden mijn woorden kunnen zijn. Ook was ik het volkomen eens dat dit “the Biggest Bubble in World history” is.

Ook Carl Ican gaf aan dat de high yield-markt extreem gevaarlijk is en snel tot een einde zal komen. En als de bonds gaan, gaan aandelen zeker mee omlaag.

Verkoopsignalen

Nu eerst een rondje langs de velden. Ik start met de AEX. De EB-indicator heeft nog geen verkoopsignaal gegeven. Maar een kleine verdere daling trickert wel een verkoopsignaal.

Koers EB-indicator AEX Index

 

Ook de twindicator heeft nog geen verkoopsignaal gegeven. Pas als de AEX onder de 444,58 gaat krijgen we een verkoopsignaal.

Koers twindicator AEX Index

 

Om bevestigingen te krijgen kijk ik natuurlijk naar de Duitse DAX en daar geeft de twindicator ook nog geen verkoopsignaal. Pas bij een slot onder de 10.450,14 krijgen we dit signaal. Nu was de low op 10.490 afgelopen vrijdag, dus heel ver weg hoeft het niet te zijn.

Koers DAX Index

 

Ook de eerste tiendaagslijn in de EB-indicator op de DAX is geslecht maar op een officieel verkoopsignaal moeten we nog even wachten.

Koers EB-indicator DAX Index

 

Nu is de twindicator op de Eurostoxx 50 een nog betere bevestiging en die heeft wel een verkoopsignaal gegeven...

Koers Eurostoxx 50 Index

 

De bankenindex staat ook op het punt een verkoopsignaal te geven (mits de koers maandag omlaag gaat).

Koers bankenindex

 

Het optimisme kwam de afgelopen tijd uit Crude Oil. Overheden waren heel blij met de stijging van de olieprijs, immers zo krijgen we hopelijk inflatie en gaat het ook weer beter met de oliemaatschappijen. Ik dacht dat de olieprijs weer verder zou dalen maar in mijn vakantie kregen we ineens een koopsignaal.

Ik blijf bij mijn analyse dat er heel veel voorraden zijn en de productie alleen maar meer wordt en de vraag minder. Kortom, ik geloof niet in nog heel veel hogere olieprijs. De 50-dollargrens is een beetje een barrière.

Koers WTI-olieprijs

 

De Amerikaanse brede S&P 500 lijkt een top te hebben neergezet. Maar de komende tijd weten we meer.

Koers S&P 500 Index

 

De Dow Jones loopt gelijk aan de S&P 500 en we krijgen pas een verkoopsignaal als de Twindicator onder de 18.381,82 sluit.

Koers Dow Jones Index

 

Ook Nasdaq Composite is precies hetzelfde verhaal als de andere Amerikaanse indices.

Koers Nasdaq Composite Index

 

De euro-dollar is ook weer positief gedraaid. Maar per saldo gebeurt er niet heel veel. Wel is er in de Chinese valuta een enorme beweging geweest die niet positief behoeft te zijn. Erger nog in het recente verleden juist voor grote dalingen in aandelen zorgde.

Koers valutapaar EUR/USD

 

Ook dollar-yen reageert met de Chinese valuta mee. U moet maar eens naar de snelle dalingen in de grafiek kijken en opzoeken wat er in dit periode in de AEX gebeurde. Deze keer zijn we nog niet meegezakt.

Koers valutapaar USD/JPY

 

Over zakken gesproken

Normaal is het zo dat als de olieprijs stijgt en een zonnecelbedrijf beter draait, de koers stijgt maar First Solar zakte even door het ijs. Nu zijn de premies in de opties heel hoog en dus zou u door calls te verkopen weer een deel van uw verlies goedgemaakt moeten kunnen worden maar het blijft wel een raar iets.

Gezien de milieudoelstellingen maar ook gezien de rendementen van de zonnecollectoren denk ik dat we pas aan het begin van de zonnecelrevolutie staan. Kortom, ik voel me prima in mijn First Solar-positie.

Koers aandeel First Solar

 

Ik sta op het punt om weer short te gaan in Amazon. Maar ik wacht even op het officiële signaal op een slot onder de 753,90 dollar.

Koers aandeel Amazon

 

Sales Force (CRM) is al een tijdje een shortkandidaat...

Koers aandeel Sales Force

 

En Tesla moet ook nog een officieel signaal geven. Een slot onder de 220,08 dollar geeft een verkoopsignaal in de twindicator. Wat me opvalt is dat het wel heel snel gegaan is in de zelfrijdende auto’s. Volvo heeft een groot project met Uber voor zelfrijdende auto’s. Je zou maar taxichauffeur zijn...

Maar ook als we auto’s gaan delen moet u vrezen voor de enorme effecten voor de automobielindustrie.

Koers aandeel Tesla Motors

 

Per saldo dus nog geen heel extreem negatief plaatje voor de beurzen maar pas als de koersen iets lager gaan krijgen we officiële verkoopsignalen.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.