Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Column

Prachtig rendement Nederlands vastgoed

Het rendement op investeringen in Nederlands vastgoed is in het tweede kwartaal gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal.

Investeringen in Nederlands vastgoed hebben in het tweede kwartaal een totaal rendement opgeleverd van 3%. Dat blijkt uit de IPD Netherlands Quartely Property Index van MSCI.

Volgens MSCI blijkt uit dat mooie resultaat dat het herstel van de Nederlandse vastgoedmarkt zich onverminderd voortzet. In het eerste kwartaal bedroeg het rendement 2,2% en in tweede kwartaal vorig jaar 1,8%.

Het verbeterde resultaat is vooral te danken aan de sterke waardeontwikkeling: 1,8% in het tweede kwartaal, versus 0,9% in het eerste kwartaal.

Wederom leverden woningen de beste prestaties met een totaalrendement van 4,1%. In het eerste kwartaal was dat 3,1%. Het totaalrendement van kantoren groeide van 1,7% in de eerste drie maanden van dit jaar naar 2,8%.

Winkelvastgoed bleef duidelijk achter. De waarde kromp zelfs met 0,2%, waarmee het totaal rendement uitkwam op 1,1%. Uit de index komt echter een groot verschil naar voren tussen het rendement van winkels in de centra van grote steden en de rest van de restailmarkt. In de grote steden was er juist een positieve waardeontwikkeling (+1,2%), waarmee het totaal rendement voor dit segment uitkwam op 2,2%.

In een toelichting zegt Lorenzo Dorigo, executive direcor van MSCI: "In de Nederlandse vastgoedmarkt zet het herstel duidelijk voort. Een totaalrendement van 3% is beduidend meer dan de 0,9% van twee jaar geleden en de 1,8% van vorig jaar. De sterke waardegroei reflecteert het optimisme van beleggers in Nederlands vastgoed."

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.