Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Britse aandelen profiteren van Brexit?

Het is misschien moeilijk te geloven, maar juist Britse aandelen zouden wel eens flink kunnen profiteren van de Brexit.

De Brexit-uitslag kwam als een totale verrassing, zo meldden de vele nieuwskoppen, ook al was het Britse referendum van het begin tot het eind een nek-aan-nek-race. Dat de beurzen in de dagen voor de stemming begonnen aan een opluchtingsrally was het toppunt van wishful thinking.

De markt heeft dus niet altijd gelijk. Al die beleggers die blind vertrouwden op de aannames van de wedkantoren zijn van een koude kermis thuisgekomen. Trouwens, alle aandelenbeleggers van Tokio tot New York zagen hun vermogen stevig krimpen.

Wat is de schade?

Terwijl beleggers haastig dekking zochten, daalden aandelenkoersen met vele percenten tegelijk. Onze eigen hoofdindex AEX staat dit jaar 4,0% in de min. Sinds 1 januari 2014 is de index amper van zijn plaats gekomen. Dat schiet niet op. Alleen de dividendbetalingen bieden troost.

Ernstiger is de schade in het Verenigd Koninkrijk, de oorzaak van de huidige ellende. De Britse hoofdindex FTSE 100 daalde dit jaar met 3%, terwijl er sinds begin vorig jaar een verlies van ruim 7% in de boeken staat.

Voor buitenlandse beleggers is de schade nog iets groter omdat het Britse pond ook minder waard werd. Sinds 1 januari bedraagt het waardeverlies 8%. Toen de uitslag bekend werd, was de Britse munt in een keer 5% minder waard.

Britse recessie aannemelijk

Onduidelijk is wat het verlaten van de EU met de Britse economie gaat doen. De voorstanders van een Brexit geloven – waarschijnlijk tegen beter weten in – dat het wegvallen van de Brusselse bureaucratie en Europese betalingen de Britse economie doet floreren.

Professionele beleggingshuizen denken daar anders over. In een eerste reactie gaat het gros uit van een regelrechte recessie, met de kans dat de wereldwijde economische groei een knauw krijgt. Veel is natuurlijk afhankelijk van de deal die de Britse regering gaat sluiten met de EU.

Simpel gezegd: hoe minder er verandert, hoe beter het is voor het Britse bedrijfsleven. Vooral de Britse financiële sector heeft veel te verliezen. Als de internationale grootbanken besluiten hun Europese hoofdkantoren, die nu nog in The City staan, te verhuizen naar het continent, dan is de ellende, zeker voor Londen niet te overzien.

Dat staat een deel van de imposante Londense hoogbouw straks leeg. Het is niet verbazingwekkend dat grote Britse vastgoedbedrijven afgelopen vrijdag nog meer aan waarde verloren dan de banken.

Dankzij de goedkope pond

Maar dalende koersen bieden ook kansen. Ondanks alle negatieve voorspellingen zou een deel van het Britse bedrijfsleven wel eens heel erg kunnen profiteren van de huidige gang van zaken.

Volgens de onderzoeksafdeling van ING komt 80% van de omzet van de grote Britse beursgenoteerde bedrijven uit het buitenland. De sterk gedaalde pond is voor hen een enorm voordeel. Zonder iets te doen, is hun concurrentiepositie danig versterkt en zorgen valuta-effecten automatisch voor hogere winsten.

Die winst is voor buitenlandse beleggers in het Verenigd Koninkrijk minder groot, omdat zij de zwakke ponden moeten omwisselen in hun eigen munt. 

Tegen de stroom in

Wat Britse aandelen ook een steuntje in de rug kan bieden, is een verder herstel van de grondstoffenprijzen. De vele Britse grondstoffenbedrijven (BHP Billiton, Rio Tinto, Glencore, BP, et cetera) hebben in het afgelopen jaar een groot deel van hun beurswaarde verloren. Als de prijzen van olie, ijzer, koper, et cetera verder aantrekken, kunnen ook de koersen van Britse grondstoffen omhoog.

Beleggers die een Brits gokje willen wagen, kunnen een positie overwegen in het Fidelity United Kingdom Fund. Dat aandelenfonds belegt alleen in Britse bedrijven en als de fondsmanager slim is, dan bestaat de portefeuille grotendeels uit aandelen van bedrijven die hun kosten boeken in ponden en hun inkomsten behalen in dollars, euro’s en yennen.

Kerncijfers Fidelity United Kingdom Fund

  • Waardering Morningstar: vier sterren
  • Rendement 5 jaar: +12,21%*
  • Rendement 1 jaar: -12,56%*
  • Kosten: 1,19%
  • Risico (standaarddeviatie): 13,2
  • Aantal aandelen: 36
  • Top 3-sectoren: gezondheid (20%), banken (18%) en communicatie (17%)

* exclusief de Brexitdaling van vrijdag 15 juni

Conclusie

Dat rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst geldt voor alle beleggingen, maar voor Britse aandelen in het bijzonder. Als de Britse Alleingang geen al te grote blokkade oplevert voor het Britse handelsverkeer en de Britse pond blijft hangen in de lagere regionen, dan zou de FTSE 100 flink kunnen opveren.

Beleggers in het hoog gewaardeerde Fidelityfonds liften dan mee.

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.