Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI.

Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenconstructies, waarin hij zijn sporen heeft verdiend in leidinggevende functies bij diverse grootbanken. In zijn artikelen voor IEX.nl maakt hij veelvuldig gebruik van technische analyse, maar vaart hier niet blind op.

Cees Smit kijkt terug op een langdurige ervaring op de Amsterdamse markten, die dateert van voor de crash van 1987. Hij was lid van verschillende adviescommissies van Amsterdam Exchanges en doceert voor diverse opleidingsinstituten. Hij schrijft al zijn columns op persoonlijke titel.

Terug naar 2008...

De impact van de Brexit is gigantisch. De bankenindex staat weer rond niveaus van de paniek in 2008. Veel verkoopsignalen.

De hele markt begint bijna surrealistisch over te komen. Beurzen daalde eerder op de angst van een Brexit (maar veel later dan ik verwacht had), daarna kwam een herstel net zo heftig als de daling en was er dus weinig gebeurd.

De exit-polls gaven steeds een nek-aan-nek-race aan, maar bij de bookies (de wedkantoren) kreeg u uitbetaald alsof er maar 15% kans was op een exit en dus ging iedereen uit van de wijsheid van de kudde. De kudde bleek echter niet heel veel wijsheid te bezitten.

Het slechte weer en het extreme optimisme op de beurs voor de verkiezingen, was voor mij de reden om toch short te gaan en in te spelen op een exit. Er had immers ook een bezit-van-de-zaak-einde-vermaak-reactie kunnen zijn, maar er was een kleine kans op een verrassing.

Achteraf een prima resultaat

Nu weet iedereen dat ik een contraire belegger ben en dit voor mij aanleiding was om klein met een hefboom short te gaan. Nu was de liquiditeit in de hefboomproducten een dag voor het referendum al extreem slecht en was de implied volatility (de te betalen premie) zo hoog dat opties niet interessant waren als instrument.

Ik verkocht daarom mijn bankaandelen en kocht om diezelfde reden lange (meer dan twintig jaar) bonds in de Verenigde Staten en ging wat futures short en kocht wat puts op Unilever en andere fondsen die last moeten hebben van een Britse exit. Het resultaat was achteraf prima.

Ik ben benieuwd of mijn collega-beheerders ook geld hebben verdiend aan de Britse exit? Ik hoor (natuurlijk vertrouwelijk) graag of bijvoorbeeld Ken Fisher-beleggers rendement hebben behaald? Helemaal omdat hij al drie maanden adverteert over een Brexit.

Ook ben ik benieuwd of het model van Alex naar goud en andere zaken is geswiched en (of) naar de zijlijn is gegaan?

Enorme verdeeldheid

Maar hoe nu verder?

Nu kunnen we zeggen: wat hunnie daar doen moeten ze lekker zelf weten (uitspraak bij een voetbal programma). Maar er is door de uitslag van dit referendum een enorme verdeeldheid naar boven gekomen. Verdeeldheid tussen:

  • Noord Ierland, Schotland en Engeland
  • jong en oud
  • hoger en minder hoog opgeleide kiezers

Schotland voelt zich terecht enorm genomen want een paar maanden geleden hadden zij nog een verkiezing over het verlaten van de Verenigd Koninkrijk en werden ze bang gemaakt voor een exit, nu hebben zij ineens een probleem. Het verschil was heel klein maar de stap en de verandering heel groot.

Persoonlijk vind ik net als in een bedrijf dat dit soort belangrijke beslissingen niet met slechts 2% verschil genomen kan worden. Er zou minimaal 60% voorstemmers moeten zijn.

Generale repetitie

Op donderdagmiddag was er al geen liquiditeit in grote hefboomproducten. Zelfs mijn market- (bestens-)orders werden niet uitgevoerd in een aantal minuten en dus door mij gecanceld. Op vrijdag ging ineens alles omlaag en was er al helemaal geen ordentelijke markt meer.

Opties werden veel te laat of niet geprijsd en ook in de heboomproducten en ETF’s was het een extreem probleem. De spreads tussen bid en ask waren extreem groot. Koersen gingen op dat moment slecht 10% lager op een event dat iedereen wist dat het er zou en kon komen.

Kunt u nagaan als de beurzen een keer echt crashen op iets onverwachts en dus min 25% of min 40% gaan...

Een heel goedkope broker was totaal onbereikbaar, maar mijn oude broker was dat wel. Een belangrijke les uit deze generale. Dus laten we hier in hemelsnaam iets van leren. De prijs van een trade is in deze situaties totaal onbelangrijk, het doen van trades was wel belangrijk!

FTSE 100 heeft door de enorme herstelbeweging van vrijdag nog geen officieel verkoopsignaal.

Koers FTSE 100 Index

 

De euro-pond maakte wel een sprong. De euro werd dus meer waard en het pond minder. Wat mij betreft is dit pas het begin van de beweging.

Koers valutapaar EUR/GBP

 

Meerdere Engelse banken gingen rond de 30% omlaag. Maar ook de andere Europese banken ging fors onderuit. De Eurostoxx Bankenindex ging ook fors onderuit. Besef hierbij dat de banken de afgelopen tijd al hard onderuit gegaan zijn.

Koers bankenindex

 

We staan nu ondanks (of door) de extreem lage rente weer op de niveaus van de paniek in 2008...

Langetermijngrafiek bankenindex

 

Er is dus een enorme impact. Ook het commerciële vastgoed in het Verenigd Koninkrijk ging vrijdag min 20%. Dit is een gevolg van de uitspraak dat een aantal zakenbanken heeft gezegd weg te gaan uit London.

Snel naar de AEX. Op het ene moment is er nog officieel een koop en op het volgende moment is er een verkoopsignaal.

Koers twindicator AEX Index

 

Op langere termijn staat de AEX op een belangrijk niveau en als de koers nu nog iets verder omlaag gaat krijgen we nog grotere verkoopsignalen.

Weekgrafiek AEX Index

 

De verkoopsignalen in de AEX worden ondersteund door verkoopsignalen in de Duitse DAX en andere indices.

Koers Twindicator DAX Index

 

De Amerikaanse S&P 500-futures waren vrijdag even een moment onder de 2000 maar dat zien we in de index niet terug. Toch hebben we in de index ook verkoopsignalen.

Koers S&P 500 Index

 

De Dow Jones Index bevestigt met de Twindicator en de EB-indicator de verkoopsignalen in de S&P 500. De Engelsen hebben dus iets in gang gebracht.

Koers Dow Jones Index

 

Om toch nog een beetje optimistisch te blijven in de Nasdaq Index hebben we in de candle-grafiek een omgekeerde hamer en dit kan het einde van de beweging zijn. Maar of dit echt zo is?

Koers Nasdaq Index

 

De Japanse Nikkei 225 belandde ook weer op de bodem.

Koers Nikkei 225 Index

 

Kortom, alle indices geven eigenlijk een verkoopsignaal. Ook mijn lievelingsshort Amazon geeft weer een verkoop.

Koers aandeel Amazon

 

En ook Adobe heeft een verkoopsignaal gegeven en is begonnen met een grotere beweging omlaag.

Koers aandeel Adobe

 

Ik had Ambarrella long maar let hierbij op dat er uit de Twindicator een stoploss (take profit) op 48,50 dollar komt.

Koers aandeel Ambarella

 

Voor wie Galapagos heeft heb ik ook een verkoopsignaal in de weekgrafiek. Doe er wat mee, zou ik zeggen.

Koers aandeel Galapagos

 

Om toch nog positief af te sluiten. Goud heeft een mooi koopsignaal geven en kan op langere termijn omhoog.

Koers goudprijs

 

Conclusie, nog geen paniek maar wel heel goed opletten want de banken zijn wel heel belangrijk. U kunt nog short op dure aandelen. Maar gezien het minimale succes van de Japanners kunt u beter geen overdreven vertrouwen in de centrale banken hebben.

Denk nog even aan mijn woorden van vorige week: Wees voorbereid en wees voorzichtig.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.