Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Brexit in tien vragen

Donderdag stemmen de Britten voor of tegen een vertrek uit de EU. Een aantal Brexit-vragen beantwoord.

Donderdag a.s. is het B-day. De Britten gaan dan stemmen over een langer verblijf in, dan wel een vertrek uit de EU. De opiniepeilingen geven telkens een ander beeld. Tien veelgestelde vragen over dit referendum. 

1. Waarom wordt dit referendum gehouden?

In 2013 beloofde Premier David Cameron zijn volk een referendum over het lidmaatschap van de EU. Cameron lag onder druk van de rechterkant van zijn partij die het gekonkel in Brussel beu was. De Britten hebben al jarenlang het gevoel dat ze meer bijdragen dan ontvangen uit Brussel. En een verdere integratie zitten ze evenmin op te wachten. Cameron heeft dus woord gehouden en schreef eind vorig jaar dit referendum uit.

2. Wat dragen de Britten dan bij?

De EU waar de Britten nu uit willen, is de European Union waarin nu 28 landen participeren. Er zijn ook een aantal landen die graag willen toetreden. De huidige 28 landen ziet u hieronder, met daarbij de bijdragen die elk individueel land aan de EU levert. 

 

 

3. Wat is de exacte vraag donderdag?

De exacte vraag die de Britten krijgen voorgeschoteld donderdag, luidt:

"Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?" 

Aanvankelijk was de vraag: "should the United Kingdom remain a member of the European Union," maar die vraag werd afgedaan als te eenzijdig. Zowel het woord remain als het woord leave staan nu in de vraag. 

4. Wanneer is de uitslag te verwachten?

De Britten denken zelf vrijdagochtend rond 04.00 uur de uitslag te kunnen mededelen. De financiële markten in Azie zullen dus als eerste kunnen reageren op de officiële uitslag.

5. Wie mogen stemmen?

Iedereen die de Britse, Ierse of Commonwealth ingezetene is en in het Verenigd Koninkrijk woont. Je moet daarbij ouder dan 18 zijn. Ook Britten die minder dan vijftien jaar in het buitenland wonen mogen stemmen. 

6. Wie zit in het Stay-kamp? 

Dat loopt dwars door de bevolking heen. Grosso modo zijn het vooral de Engelsen die voor een vertrek zijn. Wales en Schotland blijven liever deel uitmaken van de Europese Unie:

 

 

Verder wordt het Blijfkamp aangevoerd door premier Cameron en George Osborne, minister van Financien. Andere partijen die voorstander zijn van een langer verblijf in de EU zijn de Schotse Nationale Partij (SNP) en de Labour Party van Jeremy Corbyn:

 

 

7. Wie zit in het Leave-kamp?  

De Brexit-aanhangers (dus: zij die een vertrek willen uit de EU) worden aangevoerd door onder andere de voormalig burgemeester van Londen Boris Johnson:

 

 

Een andere prominente anti-EU-campagneleider is Nigel Farage. Farage is de leider van UKIP, de UK Independence Party. Voor Ukip is een vertrek uit de EU onderdeel van haar plan de immigratie terug te dringen.

 

 

8. Waar vind ik de opiniepeilingen? 

Er worden verschillende opiniepeilingen, polls, gepubliceerd. De Financial Times (inlog) heeft een speciaal katern waarin al het Brexit-nieuws verwerkt wordt.

 

Een andere manier is om de wedkantoren te volgen. Via Oddschecker.com kunt u de wedkantoren volgen:

 

 

9. Hoe lang duurt het voor de Britten er definitief uit zijn?

Mocht het Brexit-kamp winnen, dan kan het nog jaren duren voordat het Verenigd Koninkrijk de EU definitief heeft verlaten. Er moet een overeenkomst worden gemaakt waarin bepaald wordt hoe een en ander wordt geregeld. Daarnaast zal het VK met elke afzonderlijke EU-staat nieuwe afspraken moeten maken.

10 Hoe kan ik mij beschermen tegen, of profiteren van de uitslag?

Momenteel zijn de prijzen voor opties razend duur. Sec call-opties kopen kan, maar u loopt het gevaar dat a: uw voorspelling niet uitkomt, en b: uw voorspelling wel uitkomt, maar de ingecalculeerde verwachtingswaarde, gebaseerd op volatiliteit, smelt als sneeuw voor de zon. Optiehandelaar Marcel Wallaart praat u bij in dit filmpje van Alex Academy. 

 

 

Bron: bbc.com, ft.com, theguardian.com 

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.