Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Veel kantooropname op stationslocaties

De landelijke kantooropname verplaatst zich naar locaties dichtbij grote stations, met name in Amsterdam en Rotterdam.

In 2015 vond 40% van de landelijke kantooropname plaats in stationsomgevingen. De vijf populairste locaties liggen in Amsterdam en Rotterdam. Dat blijkt uit cijfers van DTZ Zadelhoff. In 2015 is in totaal 1,2 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte opgenomen door kantoorhoudende organisaties. Maar liefst 40% daarvan, ofwel 485.000 vierkante meter, werd gerealiseerd binnen 750 meter van een station.

Ook de opname van kantoren tussen 750 en 1.500 meter van een station kent een licht groeiend aandeel, terwijl kantoren die 1.500 meter of verder van stations liggen aan terrein verliezen.

Van de opname van 485.000 vierkante meter binnen 750 meter van een station is 373.000 vierkante meter gerealiseerd in de directe omgeving van een intercitystation, aldus de DTZ-onderzoekers. Dat betekent een aandeel van 77% van de totale kantooropname op loopafstand van stations en 31% van de totale landelijke opname in Nederland.

Beter bereikbaar

De populariteit van kantoorruimte in de buurt van stations blijkt ook uit de gerealiseerde huurprijzen. In 2015 lag de gemiddeld gewogen huurprijs voor kantoren binnen 750 meter van intercitystations, die goed met de auto te bereiken zijn, met 184 euro per vierkante meter 9% hoger dan in 2014. Voor intercitystations in het centrum van grote steden was dit 178 euro en voor intercitystations in middelgrote steden 130 euro.

De top-vijf van meest populaire intercitystations zijn:

  • Amsterdam Bijlmer Arena
  • Amsterdam Sloterdijk
  • Rotterdam Alexander
  • Rotterdam Centraal
  • Amsterdam Zuid

Opvallend is dat vier intercitystations uit de top vijf ook goed vanaf de snelweg te bereiken zijn. De kantorenmarkt is hier veel krapper dan gemiddeld. In Nederland is bijna zeven keer meer aanbod beschikbaar dan er jaarlijks vraag naar is. Voor deze intercitystations ligt de ratio met 2,5 echter ruim onder het landelijk gemiddelde.

Dynamiekketen

DTZ Zadelhoff spreekt van een dynamiekketen. "In een aantrekkende economie zijn aansprekende kantoren als eerste weer gevuld en waaiert de vraag uit naar andere locaties. Een aantal jaar geleden nam bijvoorbeeld de interesse van organisaties in de kantoren in het kerngebied van Amsterdam Zuidoost toe. Het bood een voordelig alternatief voor hoogwaardige kantoorruimte in het historische centrum of de Zuidas."

"Eenzelfde tendens is zichtbaar rondom de stations Amsterdam Sloterdijk en Rotterdam Alexander", aldus Frank van der Sluys, als associate director verantwoordelijk voor Research.

 

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.