Ivo Feeke is een van de oprichters van Voordegroei, een financieringsplatform gericht op het topsegment van het midden- en kleinbedrijf. Zij brengen investeerders die op zoek zijn naar nieuwe investeringskansen en groeibedrijven die op zoek zijn naar groeifinanciering bij elkaar. Feeke werkt bijna twintig jaar in de financiële sector, onder andere als marketmaker voor IMC op de optiebeurs, als accountmanager private banking bij ABN Amro en als salesmanager beleggingsfondsen bij BNP Paribas Investment Partners.

Op Participaties.nl schrijft hij over crowdfunding en -lending en alles wat daarbij komt kijken.

Column

Vijf tips om te beleggen in crowdfunding

Waar moet u op letten als u wilt investeren in crowdfunding? Hier zijn vijf punten om rekening mee te houden...

Crowdfunding is een snelgroeiend fenomeen in Nederland. Redenen hiervoor zijn de lage rente in de markt en de enthousiaste berichtgeving. Steeds meer beleggers ontdekken dat crowdfunding ook voor hen mooie rendementen kan opleveren.

Waar moet u nou rekening mee houden voordat u gaat beleggen in crowdfunding? Vijf tips.

1. Spreiding

Zoals met alle beleggingen het geval is, is het ook bij crowdfunding verstandig om te spreiden. Denk hierbij aan een spreiding over verschillende projecten, sectoren, looptijden en eventueel ook aanbieders.

2. Screening

Bij de keuze van een platform is het van belang om te weten of er een zorgvuldige screening plaatsvindt voordat een financieringsaanvraag wordt aangeboden aan beleggers. De informatie over het selectieproces is in het algemeen goed op de website terug te vinden. Ook de kwaliteit en de weergegeven informatie van de financieringsaanvragen kan een indicatie geven van de manier hoe er naar de financiering is gekeken.

3. Kijk niet alleen naar de hoogste rente

Het lijkt aantrekkelijk om alleen in leningen te investeren die 10% of zelfs meer rente geven, maar een hoge rente geeft ook altijd een hoger risico. Hierdoor kan een aantrekkelijk rendement ook sneller veranderen in een groot verlies. De meeste platformen geven een risico-indicatie van de aangeboden leningen middels een rating. Dit geeft beleggers handvaten om het risico in te schatten.

4. Verliezen hoort er bij

Crowdfunding is een vorm van beleggen. Bij een goede screening door het platform en door zelf een goede spreiding aan te houden, beperkt u het risico en eventuele verliezen. Zolang de verliezen zich beperken tot een klein deel van de portefeuille hoeft dat op zich geen probleem te zijn, omdat de hogere rendementen dan opwegen tegen de gelopen verliezen.

5. Aandelen of leningen?

Crowdfunding is een verzamelbegrip dat vele verschillende vormen kent. Beleggers die op zoek zijn naar financieel rendement kijken vooral naar aandelen of leningen. De meeste platformen zijn gespecialiseerd in een specifieke vorm. Leningen zijn veruit het meest populair zijn bij beleggers. Kies hierbij het platform dat aansluit bij uw behoefte.

Ivo Feeke is een van de oprichters van Voordegroei. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Voordegroei heeft een ontheffing bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.