Column

Crowdfundingprojecten met de hoogste rendementen

Bij welk soort crowdfundingprojecten kunt u het hoogste rendement verwachten? Ik zet wat tips op een rij.

Crowdfundmarkt heeft deze maand het eerste volledige crowdfundingrapport over 2015 uitgebracht, dat inzicht geeft in de Nederlandse markt van crowdfunding. Bij welk soort crowdfundingprojecten kunt u het hoogste rendement verwachten?

Eerst een opsomming van de onderzoeksresultaten.

  • Crowdfundmarkt baseerde het onderzoek op 730 Nederlandse projecten, die verdeeld over 42 door de AFM-goedgekeurde platformen werden aangeboden.
  • Samen zorgden zij voor een totale marktomvang van 98 miljoen euro voor crowdfunding vooral via leningen, maar ook via aandelen.
  • Dit resulteerde in een gemiddelde omvang per crowdfundingproject van 134.000 euro.
  • Al eerder bleek uit analyse van de vergelijkingswebsite dat het gemiddelde aangeboden rendement (let op: niet het daadwerkelijk gerealiseerde rendement dus) binnen het jaar steeg van 6,5% in januari naar bijna 7,5% in december.
  • Een verklaring voor die stijging viel door Crowdfundmarkt niet te geven, maar de hogere aangeboden rendementen kunnen wijzen op risicovollere projecten in de markt.

“Toegenomen concurrentie van andere projecten kan ondernemers en crowdfundingplatformen echter ook dwingen tot hogere rendementen om investeerders aan zich te binden,” aldus Frank van der Linden van de vergelijkingswebsite.

Hoge rendementen buiten de randstad

Opvallend is dat u in zowel Limburg, Zeeland als in Flevoland de hoogste rendementen op crowdfundingleningen kunt krijgen. Gemiddeld lagen de aangeboden rendementen in deze buitengebieden op 7,15%.

Volgens Van der Linden komt dit mogelijk omdat ondernemers daar meer moeite hebben om een financiering rond te krijgen en zodoende een hoger rendement moeten bieden. “Crowdfunding is nog steeds erg lokaal gedreven en in provincies als Zeeland of Limburg wonen nu eenmaal minder mensen dan in de randstad,” aldus Van der Linden.

En in welke branche moet u nou zijn voor de hoogste rendementen? Dit blijken de sectoren Bouw, Cultuur en Groothandel te zijn, al merkte Crowdfundmarkt wel op dat er relatief weinig crowdfundingprojecten in deze branches worden aangeboden.

Minst in vastgoed, energie en duurzaamheid

Investeerders in bouwprojecten kregen een rendementsprognose van respectievelijk 8,2% voorgeschoteld, terwijl geldschieters in cultuur en groothandel konden rekenen op 8%. In vastgoed en energie en duurzaamheid viel het minst te halen: u moet dan rekenen houden met een rendement van respectievelijk 6% en 5,9%.

Dit kan samenhangen met minder hoge risico’s in deze sectoren, aldus Van der Linden. Bij vastgoed of energie en duurzaamheid krijgen investeerders vaak wat meer zekerheden geboden, bijvoorbeeld een onderpand of zijn er bepaalde subsidies.

“Daarnaast leeft equity crowdfunding nog niet zo in de cultuursector,” aldus Crowdfundmarkt. Volgens Crowdfundmarkt kunt u voor een hoog rendement het beste investeren via een commanditaire vennootschap (cv) of besloten vennootschap (bv), terwijl geld uitlenen via een vereniging of stichting juist het minste opbrengt.

Succesvol zijn is lastig

Meerdere onderzoeken uit het verleden lieten al zien dat het vinden van de volgende Google of Facebook bijzonder moeilijk is. En zelfs al bent u succesvol in het vinden van een topbedrijf, dan is het maar afwachten of u ook volledig kunt genieten van dat succes.

Om nog maar eens het Kickstarter-project Oculus Rift aan te halen, dat werd gekocht door Facebook voor twee miljard dollar, maar waar donateurs uiteindelijk enorme rendementen misliepen. Crowdfundmarkt bevestigt dat het investeren in startups niet per definitie de hoogste rendementen biedt.

Het blijkt dat u voor het rendement beter kunt investeren in een volwassen onderneming dan een startup, gezien het aangeboden rendement gemiddeld 0,6% hoger ligt. En dat is wat opmerkelijk, want bij investeren in een startup verwacht u juist meer risico’s en zodoende hogere rendementen.

Werkkapitaal financieren aantrekkelijk

Van der Linden kon hier geen verklaring voor geven. “Mogelijk hebben startups gewoonweg niet de middelen om zo’n hoog rendement aan te kunnen bieden.” Verder blijkt van belang in wat u exact investeert middels crowdfunding.

Investeert u om het werkkapitaal van een onderneming te versterken of om een bedrijfsovername te financieren? Voor wat betreft het aangeboden rendement kunt u dan beter kiezen voor het versterken van werkkapitaal, gezien dit gemiddeld gezien een rendement op kan leveren van 7,5%.

Investeert u in bedrijfsmiddelen, dan is dit percentage 6,8%. Hoewel het onderzoek een leuk inzicht geeft in de sectoren, geografische gebieden en bedrijven waarin u het beste kunt investeren voor het hoogste rendement, blijft het onduidelijk in hoeverre die geprognosticeerde rendementen daadwerkelijk worden behaald.

Van der Linden zegt dat platformen nog niet staan te springen om de behaalde rendementen van projecten vrij te geven. “Als dat al kan, want sommige platformen en projecten zijn nog geen twee jaar oud.” Daardoor kan er volgens Crowdfundmarkt een scheve vergelijking ontstaan tussen nieuwe platformen en oudere platformen, die al jaren veel projecten hebben gerealiseerd.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’