Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Rampspoed dreigt voor winkelvastgoed na surseance V&D

De rechtbank in Amsterdam heeft warenhuisconcern VD uitstel van betaling verleend.

De rechtbank in Amsterdam heeft warenhuisconcern V&D uitstel van betaling verleend. De 62 V&D-warenhuizen hebben een totale bruto-oppervlakte van zo'n 600.000 m2. De verwachting is dat curatoren de verlieslatende warenhuizen zullen sluiten.

V&D maakte dit bekend nadat nieuwszender RTLZ eerder had gemeld dat de warenhuisketen uitstel van betaling had aangevraagd. De surseance betreft de hele groep, dus inclusief warenhuizen en restaurantketen La Place. In totaal gaat het om 10.000 medewerkers. De directie blijkt de surseance op 22 december te hebben aangevraagd, met goedkeuring van de raad van commissarissen. Kees van de Meent en Hanneke De Coninck Smolders zijn aangesteld als bewindvoerders, aldus V&D.

In februari werd V&D ternauwernood voor een faillissement behoed nadat verhuurders akkoord gingen met een eenmalige huurkorting van zo’n 23 miljoen euro. Ander onderdeel van dit reddingsplan waren de kapitaalinjectie van eigenaar Sun Capital van 60 miljoen euro en het doorrollen van de bankleningen. In de zomer kocht Sun Capital de banken uit voor 47 miljoen euro. Later schrapte V&D nog 400 banen. Om de omzet te verhogen zou V&D de komende maanden een nieuw concept uitrollen en de rol van La Place vergroten.

Topretailers

Deze week bleek echter dat de verkopen wederom tegenvielen en er over 2015 een verlies van tientallen miljoenen euro’s zal uitrollen. In 2013 en 2014 boekte V&D in totaal al een verlies van ruim 91 miljoen euro. In oktober waren verhuurders nog redelijk optimistisch gestemd. Het leeuwendeel van de winkelbeleggers had afspraken gemaakt over een permanent lagere huur in ruil voor de afstoot door V&D van winkelmeters. In de grootste warenhuizen zouden beleggers topretailers als Primark, H&M en Zara willen huisvesten.

 

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober