Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Lager rendement niet-genoteerd vastgoed

Rendement van niet-genoteerde vastgoedfondsen is in het eerste kwartaal 2015 lager dan in het vierde kwartaal 2014.

Niet-genoteerde vastgoedfondsen hebben wereldwijd in het eerste kwartaal een gemiddeld rendement opgeleverd van 2,51%, tegen 2,92% in het vierde kwartaal 2014. Het best presteerden Amerikaanse fondsen (3,23%), gevolgd door Aziatische (2,34%) en Europese (1,82)%.

Dat blijkt uit de Global Real Estate Fund Index (GREFI) over het eerste kwartaal 2015. De index is een gezamenlijk initiatief van INREV en ANREV, respectievelijk de Europese en Aziatische brancheorganisatie voor niet-beursgenoteerd vastgoed, en de Amerikaanse National Council of Real Estate Fiduciaries. De index volgt de prestaties van 379 niet-genoteerde fondsen met een intrinsieke waarde van 352 miljard dollar.

Op jaarbasis wisten alle drie de wereldregio’s hun prestaties te verbeteren ten opzichte van het vierde kwartaal van 2014. In Amerika nam het rendement het meest toe: van 11,81% op twaalfmaandbasis naar 12,74%.

Terugval Europese fondsen

Met een totaal rendement van gemiddeld 2,63% leverden mondiale open-end vastgoedfondsen beleggers het meest op. Meer risicovolle non-core fondsen (2,67%) genereerden voor het tweede kwartaal op rij een hoger rendement dan zogenoemde core-fondsen (2,47%).

De terugval  van Europese fondsen is volgens INREV-onderzoeksdirecteur Henri Vuong reden voor enige zorg gezien de huidige onzekerheid in de Eurozone. Desondanks verwacht INREV dat de Europese fondsen ook de komende maanden een positief rendement zullen opleveren.  

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.