Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Kredietkraan banken (iets) verder open

In het tweede kwartaal van 2015 zijn banken weer iets soepeler geworden met het verstrekken van leningen.

Banken in de eurozone zijn gedurende het tweede kwartaal weer wat soepeler geworden bij het verstrekken van kredieten. Dat blijkt uit het kwartaalonderzoek naar de kredietmarkten van de Europese Centrale Bank (ECB).

Vorig kwartaal werd 3% van de banken naar eigen zeggen soepeler bij het verstrekken van leningen aan bedrijven, tegen 10% in het eerste kwartaal. Ook in de kredietverlening aan huishoudens werden banken minder streng. Dat heeft volgens de ECB vooral te maken met de scherpere concurrentie. Ook is de extra liquiditeit van het aanvullende opkoopprogramma door banken gebruikt voor extra kredietverstreking.

De vraag naar leningen vanuit het bedrijfsleven nam volgens de ECB aanzienlijk toe, vooral door de lage rente. Samen met de gunstige vooruitzichten voor de huizenmarkt hielp de lage rente ook de vraag naar hypotheken vooruit. 

In Nederland bleven de voorwaarden voor bedrijfskredieten in het tweede kwartaal ongewijzigd, na een flinke versoepeling in het eerste kwartaal. Ook bij het verstrekken van  woninghypotheken lopen de Nederlandse banken uit de pas. Na een flinke aanscherping in het eerste kwartaal, veranderde er in het tweede kwartaal niets.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.