Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

Crowdfundingtrends in 2015

Wat staat er te gebeuren op het gebied van crowdfunding in 2015? Biologisch is in, net als meer toezicht en vastgoed.


Wat staat er te gebeuren op het gebied van crowdfunding in 2015? In ieder geval zal deze manier van investeren verder groeien en meer bekendheid krijgen. Lokale campagnes gaan steeds vaker landelijk; denk aan alle bekendheid die de biologische winkel Opgeweckt Noord uit Groningen kreeg. De regionale en biologische producten in deze winkel worden straks zonder verpakking aangeboden. De verpakkingen kunnen klanten zelf meenemen of bij de kassa kopen.

Een deel van de winkel wordt gefinancierd door de bank, een deel door crowdfunding. Binnen een week was het geld van particuliere investeerders binnen. Hieruit kunnen we wellicht ook concluderen dat investeerders interesse hebben in biologisch. Ook een trend die we in 2015 – na dit succes in Groningen – vast vaker op crowdfundingplatforms voorbij zullen zien komen.

Maar dit zijn ook trends in 2015.

  • Meer samenwerking, samengaan platforms.
    Er zijn Nederland zo’n tientallen crowdfundingplatforms. Vorig jaar kwamen er alleen al 19 bij. Misschien een beetje veel als de sector volwassen wil worden en niet teveel met elkaar wil concurreren. En er zijn ook meer (kleinere) banken die zich richten op (crowd)funding van kleinere projecten. Zo doet ABN Amro bijvoorbeeld weer mee met het financieren van kleine bedrijven. Overigens vallen die natuurlijk niet onder de kleinere bank.

  • Meer aandacht van de toezichthouder na rapport eind december.
    Dit schreven wij in december hierover: “Volgens de toezichthouder zijn er aanpassingen in de huidige wetgeving nodig om een duurzame en verantwoorde groei van de sector mogelijk te maken. Dit jaar zijn er negentien nieuwe crowdfundingplatforms geregistreerd in Nederland, die projecten willen financieren met bijdragen van particulieren. Via de platformen zal in 2014 zo’n  37 miljoen euro aan financiering verstrekt worden, een verdubbeling ten opzichte van 2013. De AFM komt met aanbevelingen om de groei te accommoderen. Zo wil de AFM op de korte termijn het aantal vergunningentypes voor crowdfunding van vier naar drie brengen en het bemiddelingsregime, dat veel knelpunten en onduidelijkheden bevat, niet meer toepassen. Ook wil de AFM met een toets komen voor geldgevers. Deze toets maakt het mogelijk om te investeren boven het huidige investeringsmaximum per platform per individu van 20.000 euro voor equity-based crowdfunding en 40.000 euro voor loan-based crowdfunding. Op termijn wil de toezichthouder dat er specifieke regels komen voor equity-based crowdfunding en loan-based crowdfunding. De aanbevelingen komen kort na de oproep van de European Securities and Markets Authority (ESMA) om het toezicht op platformen te verbeteren door nieuwe EU-regels in te voeren. Het ESMA vindt dat de crowdfunding-industrie nu tussen bestaande reguleringen in valt.”

  • Vastgoed wordt steeds vaker gefinancierd via de crowd.
    Het lijkt vreemd, want vastgoed is vrij prijzig en valt daardoor niet in de categorie kleine investering. Echter, het kan wel lokaal, een kenmerk van crowdfunding. Deze trend komt over uit Amerika – veel verder met crowfunding – waar ook al speciale crowdfundingplarforms bestaan voor vastgoed. Het voordeel van vastgoed financieren op deze manier is dat het goed via aandelen kan. Het platform Geldvoorelkaar bestaat al wat langer en biedt wat losse vastgoedprojecten aan. De populariteit van deze projecten lijkt erg hoog. Alle 31 plannen zijn volgeschreven ofwel tot stand gekomen. Rentepercentages liggen rond de 8% en de projecten worden over het algemeen gekenmerkt door een (redelijk) hoog risicoprofiel. Maar er zijn ook genoeg nadelen van deze manier van vastgoedfinanciering. Justin Doornekamp noemde ze al eens op deze site.
Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  3. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  4. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  5. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren