Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

IVBN: geen luchtbel in winkelvastgoed en huurprijzen

Institutionele vastgoedbeleggers vinden het verhaal van Inretail over 20 tot 30% te hoge waarderingen en huurprijzen nonsens.

Institutionele vastgoedbeleggers verenigd in IVBN doen het verhaal van Inretail over 20 tot 30% te hoge vastgoedwaarderingen en huurprijzen af als ‘nonsens’.

Inretail-voorzitter Jan Meerman schreef in een bijdrage op inretail.nl over een ‘luchtbel’ van 25 miljard fictieve waarde in het winkelvastgoed waardoor –zonder uitzondering- winkeliers 20 tot 30% teveel huur betalen.

Ook zouden de huurcontracten niet aangepast worden aan de door de crisis veroorzaakte waardevermindering. Volgens IVBN-directeur Frank van Blokland is dat verhaal echt nonsens.

"Waar de markt dat vereist – namelijk in de niet-aantrekkelijke winkelgebieden - zijn huurprijzen voor nieuwe verhuringen en verlengingen al lang sterk naar beneden bijgesteld. Dat geldt ook voor de boekwaarde van dat soort winkelvastgoed. En gelukkig zijn er ook nog aantrekkelijke winkelgebieden waar de consument graag komt en waar het wel goed gaat, zowel voor de retailer als voor de vastgoedeigenaar. Professionele taxateurs taxeren niet voor niets ieder jaar de portefeuilles van beleggers. En ook banken eisen taxaties zowel bij nieuwe als bij lopende financieringen. Schijnwaarderingen zijn dus echt onzin."

Huurrecht veranderen

Van Blokland vindt het ‘jammer’ dat Meerman op deze manier reageert. "Dit is op geen enkele manier constructief voor oplossingen. We zouden juist vanuit retail, vastgoed en overheden met elkaar in gesprek moeten zijn hoe we de retail weer toekomst geven. Dat doen we vanuit het vastgoed zowel binnen de Winkeltop als binnen de Retailagenda."

Daarbij zet de vastgoedsector in op flexibilisering van het winkelhuurrecht, een ander heet hangijzer in de relatie tussen winkelhuurders en –verhuurders.

"Ons belangrijkste punt bij die gesprekken is hoe wij het huurrecht voor winkelruimte zodanig kunnen aanpassen dat er weer wordt geïnvesteerd, zowel door de ondernemende retailer in zijn winkel als door de ondernemende vastgoedeigenaar in zijn vastgoed. Het huidige huurrecht maakt dat nagenoeg onmogelijk. Dat zal dus moeten veranderen willen wij vanuit het vastgoed kunnen helpen om de consument weer naar de fysieke winkels te krijgen."

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.