Nieuws

‘Mkb nog onbekend met financieringsvormen’

Veel ondernemers durven de stap naar alternatieve financieringsvormen nog niet te maken.

Veel ondernemers durven de stap naar alternatieve financieringsvormen nog niet te maken, vanwege te weinig kennis hierover. Dit meldt onderzoeksbureau Panteia in een nieuw rapport over alternatieve financiering in Nederland.

“Doorgaans weten ondernemers wel wat crowdfunding, kredietunies en dergelijke ongeveer inhouden, maar hebben ze nog drempelvrees om er daadwerkelijk gebruik van te maken,” zo valt er te lezen in het rapport. “De bekendheid van alternatieve financieringsmogelijkheden neemt toe, maar het vertrouwen bij ondernemers om met nieuwe initiatieven in zee te gaan is nog broos.”

Panteia concludeert dat er meer alternatieven op de markt komen. Hoewel de bank nog steeds goed is voor 75% van alle bedrijfsfinancieringen in Nederland, springen andere financiers ondernemers te hulp. Met name crowdfunding en microfinanciering groeit. Nederland telt maar liefst 29 crowdfundingplatforms, net iets minder dan de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Qredits, aanbieder van microfinanciering in Nederland, heeft sinds 2009 al ruim vijfduizend kredieten verstrekt voor een totaalbedrag van negentig miljoen euro. Vorig jaar kwam er naast de optie van een microkrediet (tot 50.000 euro) ook de optie van een MKB-krediet (tot 150.000 euro) bij. De overheid heeft al aangekondigd dat het een nieuwe uitbreiding wil stimuleren.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’